SUA au perturbat programul de rachete balistice al Iranului apelând la ”Secțiunea 702”, o prevedere legală care permite supravegherea în afara teritoriului american

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Oficialii americani creditează ”Secțiunea 702”, o prevedere din Foreign Intelligence Surveillance Act (Actul de Supraveghere a Informațiilor Externe), pentru succesul în perturbarea programului de rachete balistice al Iranului, un proiect ce reprezintă pentru SUA și aliații săi din regiune o amenințare la fel de serioasă ca obținerea armei nucleare.

 

Oficialii americani spun că Secțiunea 702 - o prevedere legislativă controversată - a fost cheia pentru a-i ajuta să oprească vânzarea anumitor piese de arme către Iran în ultimii ani.

Agențiile de informații au folosit monitorizarea comunicațiilor electronice ale producătorilor străini de arme pentru a identifica și a preveni transporturile, potrivit a doi oficiali de informații americani, citați de Politico.

Oficialii subliniază eficacitatea Secțiunii 702 în oprirea vânzărilor de arme către Iran și în alte cazuri, inclusiv împiedicarea fluxului de fentanil și identificarea unor atacuri cibernetice.

Dezvăluirea este cel mai recent argument al administrației americaneprivind importanța  deosibită a păstrării prevederilor din Secțiunea 702, în contextul ăn care Congresul trebuie reautorizeze acest instrument înainte de sfârșitul anului.

Mai mulți membri ai Congresului solicită modificări la Secțiunea 702 - care permite agențiilor de informații să colecteze și să analizeze comunicațiile, cum ar fi e-mailurile și mesajele text ale străinilor care nu se află pe teritoriu Statelor Unite.

În cazul programului de arme avansate al Iranului, oficialii susțin că Secțiunea 702 este esențială pentru oprirea vânzărilor de arme. Ei au spus că au folosit alte activități de spionaj pentru a identifica bunurile fabricate în SUA de care iranienii aveau nevoie. În pasul doi, au introdus numele acelor componente și ale producătorilor lor în baza de date a Secțiunii 702.

Căutările, au spus ei, au dus la obținerea unor informații vitale pentru a împiedica vânzările de componente necesare Iranului în programul său de rachete balistice.

Oficialii au refuzat să ofere detalii suplimentare sau să precizeze producătorii sau componentele implicate.

 

Criticii pledează pentru mai multe garanții de confidențialitate

 

În ultimele luni, oficialii americani au dezvăluit din ce în ce mai multe exemple despre modul în care Secțiunea 702 a fost folosită pentru a proteja securitatea națională, inclusiv împiedicarea fluxului de fentanil prin granița de sud și identificarea hackerului din spatele unui atac ransomware din 2021 care a paralizat unul dintre cele mai mari conducte de combustibil din țară.

În timp ce Secțiunea 702 se așteaptă, în general, să fie reînnoită într-o anumită versiune, parlamentarii de pe Capitol Hill solicită o varietate de modificări. O coaliție bipartizană dorește ca agențiile de spionaj să obțină o hotărâre judecătorească înainte de a efectua interogări care implică cetățeni americani. Alții susțin că nu este necesar să se solicite un mandat, dar că ar trebui să existe mai multe limite asupra modului în care agențiile accesează datele.

Oficialii au spus că întrebările adresate cetățenilor americani sau altor persoane din SUA au fost esențiale în cazul care implică vânzarea de piese de arme către Iran.

Administrația susține că reformele implementate până acum sunt suficiente și că Secțiunea 702 își va pierde utilitatea dacă i se impun mai multe restricții.

„Uneori, 702 este singurul instrument pe care o avem despre astfel de lucruri”, a spus oficialul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel