SUA au oprit planurile FSB care încerca să spioneze serverele instituțiilor americane, printre care Pentagonul și Departamentul de Stat

Sursa Foto: Modern War Institute
Sursa Foto: Modern War Institute

SUA și Microsoft au închis peste o sută de domenii de internet folosite de FSB-ul rus pentru a fura informații din serverele guvernului american.

Departamentul de Justiție al SUA a acuzat „Grupul Callisto”, o unitate din cadrul serviciului de securitate FSB al Rusiei, că a orchestrat o „campanie de phishing continuă și sofisticată” menită să obțină acces neautorizat la computerele și conturile de e-mail ale victimelor, notează Reuters.

Departamentul de Justiție a confiscat 41 de domenii de internet și și-a coordonat acțiunile împreună cu gigantul Microsoft, care, la rândul său, a confiscat alte 66 de domenii unice operate de Callisto Group,  pe care gigantul american de software îl numește „Star Blizzard”.

Domeniile confiscate au fost folosite de hackerii aparținând „Grupului Callisto” și partenerilor săi, pe care Departamentul de Justiție i-a descris ca o unitate în cadrul FSB.

Guvernul rus a condus această schemă pentru a fura informațiile sensibile ale americanilor, folosind conturi de e-mail aparent legitime pentru a păcăli victimele să dezvăluie acreditările contului”, a declarat procurorul general adjunct Lisa Monaco.

Hackerii au folosit domeniile într-o campanie de spear-phishing menită să obțină acces la informații sensibile.

Printre cei vizați s-au numărat foști angajați ai comunității de informații din SUA, foști și actuali angajați ai Departamentului de Apărare și Departamentului de Stat și personal de la Departamentul de Energie, dar și companii din SUA, inclusiv cele care activează în domeniul militar și personalul acestora, a spus DOJ.

La rândul său, Microsoft a declarat că Star Blizzard („Grupul Callisto”) a vizat, între ianuarie 2023 și august 2024, peste 30 de organizații ale societății civile - jurnaliști, think tank-uri și organizații neguvernamentale - folosind campanii de spear-phishing.

În decembrie 2023, DOJ a anunțat acuzații împotriva a doi hackeri afiliați la Cold River pentru o campanie de piratare a rețelelor de computere din SUA, Marea Britanie, alți membri NATO și Ucraina.

Grupul Callisto, cunoscut și sub numele de „Cold River” sau „Star Blizzard”, a apărut pentru prima dată pe radarul profesioniștilor de informații după ce a vizat biroul de afaceri externe al Marii Britanii, în 2016.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel