Noul avion american, o bijuterie tehnologică care nu poate fi detectat de cele mai perfecţionate radare, a fost predat oficialilor turci de către fabricantul american de apărare Lockheed Martin, în timpul unei ceremonii la Fort Worth, Texas.
Cel de-al doilea aparat urmează să fie livrat în următoarele zile şi cele două avioane vor fi transferate la baza aeriana din Luke, în Arizona, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews.
Turcia vrea să cumpere sisteme rusești
Totuşi, Senatul se opune acestei livrări din cauza intenţiei afişate de Ankara, partener din 2002 al consorţiului internaţional care a finanţat construirea F-35, de a cumpăra sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400, despre care se presupune că nu ar putea detecta acest avion.
Într-un proiect de lege privind finanţarea Pentagonului, aprobat marţi, Senatul a cerut anularea vânzării acestor dispozitive dacă Ankara va finaliza procedura de achiziţionare a sistemelor S-400 ruseşti, conform unui contract semnat la 12 septembrie.
"Orice efort al Turciei de a-şi consolida mai mult relaţiile cu Rusia va degrada securitatea globală a Alianţei Nord-Atlantice, a ţărilor membre ale NATO şi interoperabilitatea Alianţei", subliniază textul.
Totul atârnă de un fir de ață
Dacă acest document este adoptat de cele două camere, administraţia americană va trebui să excludă Turcia din programul F-35, să retragă din aparat componentele fabricate în Turcia şi să împiedice ieşirea aparatelor F-35 turceşti de pe teritoriul american.
Astfel, aparatul livrat cu mare pompă joi Ankarei va rămâne în Arizona în tot timpul instruirii piloţilor turci, proces care poate dura "un an sau doi", potrivit unui responsabil al Ministerului Apărării american.
Relaţiile între SUA şi Turcia, totuşi aliate în cadrul NATO, s-au tensionat de când Ankara a lansat în ianuarie în nord-vestul Siriei o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerată de Ankara organizaţie teroristă, dar susţinută de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News