E vorba despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă, program în care România a ales soluția americană NSM (Naval Strike Missile) în detrimentul Exocet, soluția oferită de grupul european MBDA.
Potrivit unui comunicat oficial al Departamentului Apărării al SUA, „Raytheon Missiles & Defense, Tucson, Arizona, a primit un contract cu preț fix în valoare de 217.136.549 dolari”.
Rachetele anti-navă NSM (Naval Strike Missile) vor fi construite de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies, în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg.
Astfel, potrivit Departamentului Apărării, 60% din producția sistemelor care vor ajunge în dotarea României va fi efectuată în Norvegia, 34% în SUA și 2% în Germania.
Potrivit comunicatului oficial al Washingtonului, se estimează că lucrările vor fi finalizate în septembrie 2028.
Naval Strike Missile (NSM) pentru România
Lansarea rachetei Naval Strike de pe o platformă terestră. Racheta a lovit fregata americană USS Ingraham, scoasă din serviciu. Sursă foto: US Navy
România a ales, în aprilie 2021, să-și protejeze coasta maritimă cu rachete NSM care, vor fi montate pe instalații de lansare mobile. Potrivit contractului, primele rachetele și instalațiile urmează să fie livrate până în 2024.
NSM este o rachetă antinavă de generația a cincea. Având o semnătură radar scăzută și o rază de acțiune de aproximativ 185 km, este echipată cu un sistem de navigare combinat, format dintr-o unitate inerțială, un GPS și un sistem de navigație de tip TERCOM [TERrain CONtour Matching], care îi permite să zboare la altitudine foarte mică.
Programul SIML (n.r. - baterii de coastă NSM) care va fi achiziţionat de către România include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News