SUA au exclus Etiopia, Mali şi Guineea dintr-un acord comercial cu Africa

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele american Joe Biden - Sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental
Președintele american Joe Biden - Sursă foto: @POTUS · Oficial guvernamental

Administraţia Joe Biden a anunţat sâmbătă că a exclus Etiopia, Mali şi Guineea dintr-un acord comercial care leagă Statele Unite ale Americii şi Africa, apreciind că acţiunile întreprinse de aceste trei guverne încalcă principiile acestuia, notează Agerpres, care citează AFP.

"Statele Unite au exclus (sâmbătă) Etiopia, Mali şi Guineea din programul de preferinţe comerciale AGOA din cauza acţiunilor întreprinse de fiecare dintre guvernele lor, încălcând statutul" acestui acord, a declarat Reprezentantul pentru comerţ al Statelor Unite (USTR) într-un comunicat.

AGOA (African Growth and Opportunity Act, Legea privind creşterea şi oportunităţile de dezvoltare în Africa) este un acord comercial încheiat în 2000 sub administraţia Clinton pentru a facilita şi reglementa comerţul dintre Statele Unite şi Statele Unite.

"Administraţia Biden-Harris este profund îngrijorată de schimbarea neconstituţională a guvernelor din Guineea şi Mali", se detaliază.

Pe de altă parte, administraţia este îngrijorată de "încălcările grave ale drepturilor omului internaţional recunoscute, comise de guvernul etiopian şi de alte părţi în conflictul care se extinde în nordul Etiopiei", potrivit documentului.

"Fiecare ţară are repere clare pentru calea către reintegrare, iar administraţia va colabora cu guvernele lor pentru a atinge acest obiectiv", a dat asigurări USTR.

În cadrul acordului AGOA, mii de produse africane pot beneficia de reduceri ale taxelor de import, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor privind drepturile omului, buna guvernare şi protecţia muncitorilor, dar şi să nu impună nicio interdicţie vamală asupra produselor americane pe teritoriul lor.

În 2020, 38 de ţări erau eligibile pentru AGOA, potrivit site-ului USTR.

Acordul a fost modernizat în 2015 de către Congresul Statelor Unite care, de asemenea, a prelungit acest program până în 2025, mai scrie AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel