SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia

Cel mai nou sistem anti-dronă al SUA, M-LIDS, dislocat la Capu Midia. Foto: Lt. Anca Medrea / Forţele Aeriene Române
Cel mai nou sistem anti-dronă al SUA, M-LIDS, dislocat la Capu Midia. Foto: Lt. Anca Medrea / Forţele Aeriene Române

U.S. Army a desfășurat în țara noastră un sistem de tip M-LIDS, destinat combaterii amenințărilor reprezentate de drone.

Anunțul privind desfășurarea unui sistem de ultimă generație de tip M-LIDS în România a fost făcut de către Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Potrivit misiunii diplomatice americane, evenimentul a avut loc săptămâna trecută. Totodată, în cadrul unui exercițiu tactic au fost organizate trageri reale. Sistemul M-LIDS a fost integrat în manevrele militare desfășurate de Armatele României și Statelor Unite ale Americii. 

Manevrele au avut la la Capu Midia, în județul Constanța. 

1. Cel mai no... (m-lids-sua_88256400.jpg)

Cel mai nou sistem anti-dronă al SUA, M-LIDS, dislocat la Capu Midia. Foto: Lt. Anca Medrea / Forţele Aeriene Române

 

Trageri reale cu un sistem anti-drone M-LIDS de ultimă generație, dislocat de americani în România

 

„Militari americani și români au desfășurat, săptămâna trecută, la Capu Midia, un exercițiu tactic cu trageri reale, cu cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei SUA. Sistemul M-LIDS (Sistemul integrat mobil contra aeronavelor joase/lente/mici, fără pilot) este capabil să detecteze și să distrugă tipurile obișnuite de drone, care ar putea fi folosite pentru a supraveghea sau ataca forțele prietene.

Cu ajutorul sistemului M-LIDS, fabricat de mai mulți contractori din industria de apărare din Statele Unite, inclusiv Raytheon, SRC și Northrop Grumman, soldații au reușit să identifice, să urmărească și să distrugă amenințările, folosind o combinație de război electronic și mitraliere de calibru mare”, a subliniat Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

M-LIDS cuprinde un sistem de război electronic împotriva dronelor, sistem de comandă și control, cameră în infraroșu, senzori de identificare a direcției, precum și un radar AN/TPQ-50. Sistemul dispune și de un tun de 30 mm de tip XM914 . Sistemele de protecție dezvoltate pe platformele cu roți pe care sistemul este montat sunt de ultimă generație și rezistente la mine și ambuscade.

Amintim că la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație. Americanii se află la Kogălniceanu din 1999 iar de atunci și-au mărit treptat prezența.

Totodată, de menționat și faptul că din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, război care se desfășoară în imediata graniță a României, numeroase componente de drone rusești au fost identificate pe teritoriul României.

Rusia utilizează intens dronele kamikaze, de regulă cele iraniene de tip Shahed, pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, inclusiv porturile de la Gurile Dunării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel