SUA au dislocat în premieră o dronă RQ-4 Global Hawk în Anglia. Misiune maraton la granițele statelor aliate aflate în nordul Rusiei

Darius Muresan |
Data publicării:
RQ-4B Global Hawk
RQ-4B Global Hawk

O dronă RQ-4 Global Hawk americană, recent dislocată la baza RAF Fairford din Anglia, de la stația navală Sigonella din insula italiană Sicilia, a finalizat o misiune de recunoaștere maraton sub indicativul FORTE16. 

Această misiune a implicat o acoperire extinsă a traseului de zbor, monitorizând îndeaproape granițele statelor membre NATO situate în apropiere de Rusia.

Decolând de la baza RAF Fairford, drona Global Hawk s-a îndreptat spre est, peste Marea Baltică, zburând de-a lungul granițelor Finlandei, țărilor baltice și coborând în regiunea sensibilă dintre Polonia și Ucraina. Ulterior, și-a continuat drumul spre sud, întorcându-se în cele din urmă la baza sa din Sigonella, Italia, arată UK Defence Journal.

Misiunea a făcut parte din eforturile continue ale Forțelor Aeriene ale SUA de a diversifica locațiile de operare și de a-și îmbunătăți integrarea cu Aliații NATO.

Într-o declarație publică, Forțele Aeriene ale SUA au arătat:

„Un RQ-4 Global Hawk american a sosit la Royal Air Force Fairford, Anglia, pentru o dislocare temporară, ca parte a eforturilor U.S. Air Forces in Europe – Air Forces Africa (USAFE) de a diversifica locațiile de operare și de a îmbunătăți interoperabilitatea cu Aliații NATO. Aceasta marchează prima desfășurare a unui RQ-4 american în Anglia. RQ-4 desfășurat va efectua operațiuni prin spațiul aerian internațional și aliat, în conformitate cu normele și standardele internaționale.

Dislocarea semnifică, de asemenea, următorul pas în implementarea conceptului de dislocare agilă a Forțelor Aeriene SUA, în cadrul căruia aeronavele pot fi dislocate din locații de operare obișnuite la aerodromuri alternative.

Aripa de sprijin de luptă 501 la RAF Fairford a susținut în mod obișnuit desfășurări similare, inclusiv atunci când aeronavele B-52 Stratofortress ale Forțelor Aeriene ale SUA au operat de la RAF Fairford în cadrul misiunii Task Force Bomber 24. Suportul și execuția acestor misiuni demonstrează angajamentul SUA față de Aliații și partenerii NATO și stabilesc condițiile pentru operațiuni viitoare în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA.”

Operând sub indicativul FORTE16, drona a furnizat informații aproape în timp real, contribuind semnificativ la conștientizarea situației și la eforturile de securitate ale NATO în regiune. Această misiune a exemplificat, de asemenea, conceptul de desfășurare rapidă a Forțelor Aeriene ale SUA.

RQ-4 Global Hawk este o aeronavă fără pilot de tip MALE care zboară la înaltă altitudine, cu o autonomie îndelungată, echipată cu un set integrat de senzori care oferă capabilități de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) la nivel global, în orice condiții meteo, zi sau noapte.

În 2014, un RQ-4 Block 40 a efectuat un zbor de 34,3 ore, stabilind recordul pentru cel mai lung zbor fără realimentare efectuat de o aeronavă a Forțelor Aeriene ale SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel