Prezența navei în Marea Baltică demonstrează angajamentul continuu al US Navy pentru apărarea colectivă a Europei și întărește legătura puternică dintre Statele Unite și Estonia, se precizează într-un comunicat de presă al Flotei a șasea americane.
Distrugătorul Arleigh Burke se află la prima patrulare în cadrul Forțelor Navale Înaintate din Europa (FDNF-E - Forward Deployed Naval Forces-Europe), pe care a început-o în primele zile din august printr-o desfășurare în Atlanticul de Nord și Marea Norvegiei.
„Salutăm cu căldură vizita USS Arleigh Burke în Estonia”, a declarat Brian Roraff, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA de la Tallin. „Este o demonstrație tangibilă a angajamentului de securitate al SUA față de Estonia și NATO și trimite un mesaj clar despre disponibilitatea noastră comună de a face față oricărei provocări globale. Cooperarea în domeniul apărării este și va rămâne una dintre cele mai importante piese ale relației SUA-Estonia ”.
USS Arleigh Burke, prima navă americană care ajunge în portul Talinn în ultimii doi ani. Răspuns la manevrele militare ruse
Arleigh Burke este prima navă americană, care a ajuns în portul Tallinn după mai bine de doi ani, ultima vizită fiind efectuată în iulie 2019 de nava comandant a Flotei a 6-a, USS Mount Whitney (LCC 20).
Comentariul autorului: În perioada 10-16 septembrie, în zona de vest a Rusiei, inclusiv în Marea Baltică și pe teritoriului Belarusului, se desfășoară manevrele militare ”Vest 2021”. Ministerul rus al Apărării a anunțat că, la activități vor participa cel puțin 200.000 de militari, peste 80 de avioane și elicoptere, până la 760 de unități de tehnică militară, între care minim 290 de tancuri și 240 piese de artilerie, precum și 15 nave de luptă.
Potrivit scenariului exercițiului ”Vest 2021” anunțat de Ministerul Apărării de la Moscova, trupele ruse se vor confrunta cu un adversar convențional din ”Republica Polară”, desigur un inamic fictiv, dar care, prin nume, face trimitere la una dintre țările europene nordice, cele mai expuse fiind Finlanda și Suedia, care nu fac parte din NATO.
Distrugătoarele din clasa Arleigh Burke sunt elemente ale scutului de apărare împotriva rachetelor balistice, fiind echipate cu sistemul de detecție și luptă AEGIS. Pe lângă rachetele interceptoare SM-3, distrugătoarele Arleigh Burke mai au la bord, ca arme foarte avansate, rachete antinavă Harpoon și rachete de croazieră Tomahawk.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News