Suma acoperă toate componentele necesare pentru trei baterii de Patriot, inclusiv 51 de rachete Patriot PAC 3, 24 de instalații de lansare M903 și patru sisteme radar AN/MPQ-65. De asemenea, sunt incluse echipamente de comunicații (opt grupuri de antene), kituri de telemetrie, patru grupuri electrogene, piese de schimb și servicii de asistență tehnică.
Acordul survine solicitărilor Kievului, puternic susținut de Olanda, de a transfera în Ucraina cât mai multe dintre sistemele Patriot europene existente, ca parte a ceea ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit „Coaliția Patriot”, o referire la „Coaliția F-16” care este pe cale să aducă avioanele de luptă pe frontul din Ucraina.
Spania și-a manifestat constant disponibilitatea de a participa la sprijinirea Ucrainei, însă dintre cele trei baterii de Patriot pe care le deține în prezent, două sunt instalate în sistemul național de apărare antiaeriană, iar a treia face parte din misiunea NATO de apărare a Turciei, care se încheie abia la sfârșitul anului 2023.
În acest context, ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat încă de acum trei luni că transferul bateriei de Patriot din Turcia în Ucraina „nu face parte din planul guvernului în acest moment”, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de o astfel de mișcare, susținând că bateria nu ar trebui retrasă până la expirarea contractului, la sfârșitul acestui an.
Programul pentru achiziționarea de noi sisteme Patriot 3+ și lotul corespunzător de rachete PAC-3MSE, precum și modernizarea celor existente, reprezintă unul dintre cele 13 programe incluse de Ministerul Apărării al Spaniei în Bugetul General de Stat pentru 2023 cu o valoare estimată la 1,47 miliarde USD.
Reamintim că Patriot este în serviciul de luptă al armatelor mai multor state europene, precum Germania, Grecia, Olanda, Polonia, Suedia, România și Spania, în timp ce Elveția a inițiat în cursul acestui an demersurile pentru a se alătura acestui grup.
Noua rachetă Patriot PAC-3 are o eficacitate crescută împotriva rachetelor balistice tactice și a celor de croazieră, prin utilizarea tehnologiei avansate hit-to-kill, centrată pe o ghidare eficientă a rachetei și distrugerea țintei doar prin energia cinetică eliberată la lovirea directă a acesteia. Pe un lansator pot fi încărcate 16 rachete PAC-3, comparativ cu patru rachete PAC-2.
Se consideră că eficacitatea sistemului de apărare Patriot a fost confirmată în mai, în Ucraina, când ar fi doborât o rachetă hipersonică rusă Kinjal.
România urmează și ea să semneze contractul pentru următoarele 3 sisteme Patriot. Patru au fost deja livrate
România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.
Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.
Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.
Concomitent anul acesta România a cerut undă verde Parlamentului pentru programul SHORAD/VSHORAD (rază scurtă și foarte scurtă de acțiune).
Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News