SUA au comandat încă două nave de patrulare Mk VI pentru Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

Compania SAFE Boats International a primit de la Departamentul Apărării din SUA un contract suplimentar, în valoare de 25,5 milioane de dolari, pentru construirea și echiparea a încă două nave de patrulare Mark VI destinate Ucrainei, precum și pentru pregătirea echipajelor acestora.

Contractul este finanțat din bugetul pe 2021 al SUA, folosind fonduri din programul BPC (Building Partner Capacity) al Inițiativei de asistență în domeniul securității pentru Ucraina și este programat să se finalizeze până în martie 2026.

Noul contract vine în completarea celui din 30 septembrie 2021, în valoare de 84,25 milioane de dolari, prin care Departamentul Apărării al SUA a comandat companiei americane construirea a șase (cu opțiune pentru încă două) nave de patrulare Mk VI destinate livrării ulterioare către guvernul ucrainean, cu termen martie 2025.

În afara celor două contracte, în ianuarie 2021 a mai fost semnat un contract între cele două părți, în valoare de 20 de milioane dolari pentru începerea construcției primelor două ambarcațiuni Mk VI pentru Ucraina, cu data de finalizare în decembrie 2022.

Astfel că, până în prezent, Statele Unite au contractat 10 vedete Mk VI pentru livrarea ulterioară către guvernul ucrainean.

Programul de sprijin american pentru Ucraina cu astfel de ambarcațiuni este mai larg și cuprinde 16 vedete de patrulare maritimă Mk VI, cu un cost total de aproximativ 600 de milioane de dolari, care include și pachete de instruire și suport tehnic, dar care nu va fi suportat în întregime de SUA.

 

SUA ar putea contribui financiar mai mult decât s-a estimat inițial

 

Informațiile privind modul în care sunt împărțite cheltuielile între SUA și Ucraina nu sunt foarte clare în prezent. Inițial, în 2020, s-a convenit ca dintre cele 16 vedete doar primele șase să fie achitate de SUA, ca parte a ajutorului militar acordat Kievului, restul de 10 urmând a fi plătite de Ucraina din resurse proprii.

Cu toate acestea, din datele prezentate de Departamentul american al Apărării rezultă că deja pentru opt vedete Mk VI au fost alocate fonduri din bugetul programelor de asistență militară americană pentru Ucraina.

 

Mk VI - armament și caracteristici

 

În ceea ce privește echiparea, pe cele 16 vedete Mk VI se dorește instalarea a 32 de sisteme de artilerie MSI Seahawk A2 telecomandate (câte două pe fiecare navă), cu tunuri automate Mk 44 Bushmaster II de 30 mm (40 de tunuri în total, inclusiv opt de rezervă), 20 de sisteme electrooptice FLIR (patru de rezervă), 16 stații acustice de rază lungă LRAD (Long Range Acoustic Device), 16 sisteme de recunoaștere, mijloace de comunicații, etc. De asemenea, este încă în discuție instalarea sistemului ușor de rachetele ВGM-176В Griffin.

Mk VI are un deplasament de 72 de tone, lungime de 25,8 m, lățime de 6,2 m și pescajul de 1,2 m. Este echipată cu două motoare diesel MTU 16V2000M94 cu o putere totală de 5.200 CP, cu două tunuri cu apă HamiltonJet HM651 și poate atinge viteze de până la 45 de noduri. Raza de acțiune este de 690 de mile la o viteză de 30 de noduri. Echipajul standard al ambarcațiunii este format din 10-11 persoane, iar alte șapte sau opt pot fi cazate suplimentar.

 

Forțele Navale americane renunță la utilizarea acestui tip de vedete

 

Vedetele de patrulare Mk VI au fost dezvoltate și construite de SAFE Boats International din 2014 pentru forțele de coastă ale Marinei SUA. În perioada 2015-2018 flotă americană a primit 12 vedete Mk VI, iar planurile generale prevedeau extinderea la 48 de unități. Costul de achiziție al unei nave cu armament și echipamente la bord era de 15 milioane USD în  2014.

La acel moment s-a considerat că ambarcațiunile corespund foarte bine cerințelor US Navy de asigurare a misiunilor antisabotaj și apărarea antinavă a coastelor maritime și a forțelor din afara bazelor navale, precum și pentru sprijinul acțiunilor Forțelor pentru Operații Speciale.

Cu toate acestea, la începutul anului 2021 a devenit cunoscut faptul că Marina SUA intenționează să retragă toate cele 12 nave de patrulare Mk VI. Inițial s-a anunțat că retragerea ambarcațiunilor din flota americană este planificată până la sfârșitul anului fiscal 2021 (30 septembrie 2021), dar ulterior a fost amânată pentru anul fiscal 2022.

Motivele prezentate de unii reprezentanți militari pentru renunțarea la Mk VI au fost că acestea „necesită o întreținere costisitoare” și că „în exercițiile de simulare desfășurate sub formă de joc de război împotriva unor armate comparabile [cum ar fi China sau Rusia], Mk VI nu au fost considerate cu adevărat necesare (având în vedere dimensiunile reduse și puterea de foc limitată a rachetelor)”, după cum a declarat generalul maior Tracy King, comandantul Diviziei de război expediționar în cadrul Simpozionului Virtual 2021 al Asociației Marinei de Suprafață, desfășurat în ianuarie. Totodată, s-a indicat că ideea de a transfera ambarcațiunile Mk VI scoase din funcțiune către o altă structură de forțe americană „nu prezintă  interes” pentru Marina SUA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel