Aprobările includ posibila vânzare a avioanelor de vânătoare F-16 și a echipamentelor aferente către Iordania pentru un cost estimat de 4,21 miliarde de dolari, a anunțat Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării a Pentagonului într-un comunicat. Mai exact, Departamentul de Stat a aprobat cererea Iordaniei pentru 12 avioane de vânătoare F-16 C Block 70, tehnologii aferente și componente de muniție, inclusiv kituri pentru rachete ghidate. Antreprenorul principal pentru avioane este Lockheed Martin Corp.
Arabia Saudită a fost autorizată să achiziționeze 31 de terminale multifuncționale pentru sisteme de distribuție a informațiilor de volum redus (MIDS-LVT) pentru 23,7 milioane de dolari, pentru a-și moderniza sistemele de apărare antirachetă. Terminalele MIDS-LVT propuse vor fi instalate pe platformele THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) ale Regatului, în timp ce terminalele MIDS-LVT (BU1) furnizate anterior au fost instalate pe sistemul său de apărare antirachetă Patriot.
Emiratelor Arabe Unite le-au fost aprobate piese de schimb și reparații în valoare de 30 de milioane de dolari pentru sistemele sale de apărare antirachetă Homing All the Way Killer (HAWK).
În pofida aprobării Departamentului de Stat, notificările nu indică faptul că contractele au fost semnate sau că s-au încheiat negocierile privind acestea.
Decizia are loc în contextul tensiunilor sporite din Orient
Comentariul autorului: Decizia SUA are loc într-un context de tensiuni sporite în Orientul Mijlociu. Pe 3 februarie, Emiratele Arabe Unite au interceptat și distrus trei drone ostile care au intrat în spațiul lor aerian într-o zonă nepopulată, într-un atac revendicat de un grup irakian cunoscut sub numele de Awliya Wa’ad al-Haq.
De la începutul anului 2022, Emiratele Arabe Unite au suferit deja trei atacuri cu rachete revendicate de rebelii șiiți din Yemen, houthii, pe 17, 24 și 31 ianuarie. Acest ultim atac a avut loc în timpul primei vizite în Emiratele Arabe Unite a unui președinte israelian, Isaac Herzog, care a urmat Acordurile Avraamice din 15 septembrie 2020, criticate de Iran.
În lumina acestui scenariu, Abu Dhabi-ul a cerut Washingtonului să îi ofere cele mai bune capabilități antirachetă și antidronă pentru a continua să se apere, să reclasifice Houthi ca organizație teroristă și să crească presiunea asupra Iranului, despre care se consideră că oferă sprijin financiar și militar pentru rebelii yemeniți. Între timp, pe 2 februarie, SUA au decis să trimită distrugătorul de rachete USS Cole și avioane de luptă de ultimă generație pentru a sprijini țara din Golf.
Rebelii Houthi au amenințat că vor continua să lovească Emiratele
Rebelii Houthi au amenințat că vor continua să lovească Emiratele atâta timp cât sprijină grupurile care luptă cu miliția în războiul din Yemen. Emiratele Arabe Unite fac parte dintr-o coaliție de state condusă de Arabia Saudită care a intervenit în conflictul yemenit din 26 martie 2015 împotriva houthiilor în sprijinul președintelui Rabbo Mansour Hadi. Cu toate acestea, din 2019, aceștia și-au redus semnificativ prezența militară în Yemen, dar joacă în continuare un rol central prin forțele locale pe care le-au format și armat.
Înainte de ianuarie 2022, rebelii houthi concentraseră atacurile transfrontaliere în Arabia Saudită, iar apoi le-au extins în Emirate, după ce forțele de sprijin s-au alăturat luptei împotriva grupului din Ma'rib și Al-Shabwa.
Între timp, coaliția condusă de Arabia Saudită, care include Emiratele Arabe Unite, Sudan, Bahrain, Kuweit, Qatar, Egipt, Maroc, Iordania și Senegal, a continuat să bombardeze rebelii Houthi în Yemen, la Ma’rib și Hajjah.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News