Statele Unite ale Americii au aprobat trimiterea avioanelor de luptă F-16 din Danemarca și Țările de Jos în Ucraina. Acestea vor fi trimise imediat după finalizarea pregătirii piloților, scrie Reuters.
Statele au dat asigurări Danemarcei și Țărilor de Jos că vor grăbi aprobarea tuturor formalităților necesare pentru transferul acestor aeronave în Ucraina de îndată ce va fi finalizată pregătirea piloților ucraineni. Danemarca și Țările de Jos au solicitat recent astfel de asigurări.
Potrivit unui oficial american, citat de Reuters, secretarul de stat american Anthony Blinken a trimis scrisori autorităților din Danemarca și Țările de Jos. El a asigurat că cererile respective ale țărilor vor fi aprobate.
El a menționat că „este foarte important ca Ucraina să se poată proteja de agresiunea rusă și de încălcarea suveranității sale”. În plus, secretarul de stat al SUA a subliniat că transferul de avioane de luptă F-16 va permite Ucrainei „să profite pe deplin de noile capacități de îndată ce primul grup de piloți va finaliza antrenamentul”.
Între timp, Danemarca și Țările de Jos au confirmat că au primit permisiunea SUA pentru a transfera avioane de luptă F-16 în Ucraina, iar acum vor continua să discute această problemă cu partenerii lor europeni, scrie presa din Ucraina.
Reamintim că România va fi unul dintre centrele de instruire pentru viitorii piloți de avioane F-16.
Sprijinul militar continuă să curgă
Pe 17 august, Ucraina a primit încă două lansatoare ale sistemului de apărare aeriană IRIS-T, fost predate de Germania.
În plus, Republica Cehă a anunțat că va transfera un lot de elicoptere Mi-24B în Ucraina. În schimb, armata cehă va primi elicoptere UH-1Y Venom și AH-1Z Viper din Statele Unite, primele patru aparate de zbor ajungând deja în Republica Cehă. În același timp, nu se cunoaște numărul de elicoptere care vor fi trimise în Ucraina.
În același timp, un grup de țări europene, condus Marea Britanie, va transfera în Ucraina echipamente de apărare aeriană pentru o sumă totală de peste 114 milioane de dolari. Astfel, Ucraina va primi sisteme anti-UAV de la compania norvegiană Kongsberg.
Fondul Internațional pentru Ucraina - un grup de țări care include Marea Britanie, Norvegia, Țările de Jos, Danemarca și Suedia - a convenit și alte două contracte pentru echipamente de apărare aeriană, care vor fi dezvăluite la o dată ulterioară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News