Proiectul prin care o armă laser ar fi trebuit testată pe aeronavele de vânătoare ale US Air Force, în 2021, a fost amânat, anunță DefenseNews. Programul a fost amânat cu doi ani, urmând ca testarea să aibă loc undeva în 2023. Sursa citată precizează că decizia de a amâna testarea a fost luată ca urmare a provocărilor mari pe partea tehnică, dar și din cauza pandemiei de noul coronavirus care a afectat programul.
Revista U.S. Air Force anunța în cursul anului trecut că testarea unei arme laser se va face pe o aeronavă F-15.
Proiectul este dezvoltat de Lockheed Martin și se numește Self-protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD). Gigantul american preciza în 2017 că i-a fost acordat un contract în valoare de 26,3 milioane de dolari pentru proiectarea, dezvoltarea și producere sistemului laser SHiELD.
SUA sunt active în dezvoltarea acestor sisteme. În luna mai, Marina Statelor Unite a testat cu succes o nouă armă laser de mare putere, instalată pe nava de transport USS Portland. Sistemul respectiv este capabil să distrugă avioane aflate în zbor la altitudini medii, precum și ambarcațiuni de dimensiuni mai mici.
US Navy a publicat atunci un material video în care USS Portland folosește o armă laser de mare putere, denumită Solid State Laser - Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk 2 Mod 0, pentru a distruge o dronă (avion fără pilot-UAV).
În ceea ce privește Forțele Aeriene, implementarea sistemelor de armament cu laser e plănuită pe aeronave precum F-35, F-15, F-16, dar și pe aeronavele militare de transport precum C-17 și C-130. Motivul îl reprezintă faptul că, având în vedere actuala tehnologie, avioanele militare de transport sunt mai bine configurate pentru a transporta energia necesară laserelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News