Generalul a remarcat că, după Războiul Rece, Statele Unite au obținut un „dividend al păcii” prin reducerea bazei lor industriale militare și întârzierea modernizării nucleare, presupunând că rivalitatea dintre marile puteri aparținea trecutului, o presupunere pe care o consideră în prezent ca nefiind aplicabilă.
Triada nucleară este un concept militar strategic care implică trei platforme complementare pentru lansarea de arme nucleare: rachete balistice intercontinentale terestre (ICBM), rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM) și bombardiere strategice capabile să transporte bombe nucleare sau rachete de croazieră.
Scopul acestei structuri este de a consolida descurajarea nucleară a unui stat prin asigurarea unei capacități de ripostă - second-strike capability - adică capacitatea de a ataca chiar și în cazul în care una dintre componentele triadei este distrusă în urma unui atac de tip first-strike.
Fiecare componentă a triadei oferă avantaje distincte: ICBM-urile oferă un răspuns rapid și o precizie ridicată, SLBM-urile oferă rezistență și discreție mulțumită capacității de relocare a submarinelor, iar bombardierele oferă flexibilitate deoarece pot fi desfășurate repid. Menținerea unei triade diversifică opțiunile de lansare nucleară și reduce riscul ca o singură acțiune militară să poată neutraliza întreaga forță nucleară a unei țări.
Generalul Cotton a caracterizat mediul actual de amenințare ca fiind fără precedent istoric, subliniind dezvoltarea rapidă de către China a sistemelor de lansare nucleară și a capacităților navale, urmată de o posibilă cucerire a Taiwanului până în 2027.
Cotton a mai spus că Rusia și-a modernizat majoritatea arsenalului nuclear și continuă să folosească retorica nucleară în timpul operațiunilor sale militare din Ucraina.
Coreea de Nord, potrivit lui Cotton, își continuă dezvoltarea armelor nucleare și a rachetelor, încălcând rezoluțiile internaționale, în timp ce Iranul își extinde activitățile de îmbogățire a uraniului. Generalul american a declarat că acești actori nu au adoptat ceea ce Statele Unite consideră a fi un comportament nuclear responsabil și că unii dintre ei colaborează cu parteneri regionali în moduri care, în opinia sa, pun în pericol stabilitatea globală.
Departamentul american al Apărării și-a exprimat îngrijorarea cu privire la traiectoria nucleară a Chinei, pe care o consideră ca având loc în paralel cu comunicarea militară limitată între cele două țări. Într-un raport din 2024, Pentagonul a estimat că stocul operațional de focoase nucleare al Chinei a depășit probabil 600 și că țara este pe cale să dispună de o triadă nucleară complet modernă.
Beijingul desfășoară noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) terestre, construiește submarine cu rachete balistice și dezvoltă un nou bombardier strategic stealth.
Raportul indică, de asemenea, că China încearcă să își consolideze capacitatea de a efectua lovituri de retorsiune la scară largă. Analiștii consideră că, până la sfârșitul deceniului, China ar putea adopta o poziție de tip „launch-on-warning” (lansare cu avertizare), înlocuind astfel strategia sa anterioară de descurajare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News