Publicitate
Wall Street Journal consideră că întărirea relațiilor dintre Beijing și Abu Dhabi ar putea anula acordul gigant aprobat de ultimele două administrații americane, care include vânzarea în Emiratele Arabe Unite a 50 de avioane de luptă F-35 și a 18 UAV-uri înarmate cu rachete și alte echipamente militare. Volumul tranzacției se ridică la 23 de miliarde de dolari. Acordul a fost încheiat la jumătatea lunii septembrie 2020, în urma semnării acordurilor de alianță și a normalizării relațiilor dintre EAU și Israel.
Rapoartele serviciilor americane de informații au dezvăluit că Beijingul a discutat cu Abu Dhabi despre trimiterea a sute de militari în EAU. Administrația SUA a avertizat Abu Dhabi-ul că înființarea unei baze militare chineze în Emiratele Arabe Unite va duce la anularea tranzacției cu avioane.
În pofida aprobării acordului de către Congresul SUA, administrația Biden continuă negocierile cu privire la condițiile tranzacției și solicită obținerea de garanții privind armele, cu accent pe păstrarea superiorității israeliene în ceea ce privește armele avansate. Partea americană insistă ca Abu Dhabi-ul să nu permită Chinei sau unei terțe părți să acceseze tehnologii avansate de război din SUA și să nu utilizeze aceste arme în Yemen sau Libia.
Oficiali americani au declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de ambițiile Chinei în întreaga regiune a Golfului și de cooperarea tehnologică dintre China și statele din zonă. Recent, o delegație americană a vizitat Emiratele Arabe Unite și alte țări din Golf pentru a discuta desprea preocupările SUA.
Comitetului de Politică Externă din Camera Reprezentanților, Gregory Meeks, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acordul cu EAU, însă a afirmat că "din fericire, niciunul dintre aceste acorduri (avioane F35, drone și alte arme avansate) nu va fi implementat în curând, așa că Congresul va avea timp suficient timp pentru a afla dacă ar trebui să fie pus în aplicare, în ce condiții și cu ce restricții".
Acordul a stârnit nemulțumire în Israel, mai ales după ce s-a aflat că prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost la curent cu tranzacția și și-a dat acordul. În paralel, premierul israelian purta discuții cu partea arabă privind acordurile de alianță și normalizare a relațiilor bilaterale dintre Israel și EAU. Ulterior, secretarul de securitate Benny Gantz a purtat discuții cu oficiali americani, în timpul cărora a ajuns la un acord cu SUA pentru a furniza avioane, echipamente militare și arme pentru a menține superioritatea militară israeliană în Orientul Mijlociu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News