Pachetul include software-ul Joint Mission Planning System (JMPS), dispozitive AN/PYQ-10 (SKL), așa-numitul Program de îmbunătățire a componentelor motoarelor de aeronave (CIP), piese de schimb, consumabile, alte software-uri și servicii conexe precum logistică, formare etc.
„Această posibilă vânzare va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările actuale și viitoare prin echiparea suplimentară cu capacități de apărare aeriană mai puternice pentru propria protecție și securitatea regională”, se arată în document.
⚡ The US Department of State approved the sale of life-support systems and other critical equipment for F-16 multi-role fighter jets to Ukraine.https://t.co/nq95qB9ADv
— UNITED24 Media (@United24media) December 11, 2024
Autorizația emisă precizează că principalul contractant pentru punerea în aplicare a acestui contract în interesul Ucrainei va fi compania belgiană Sabena, compania americană Lockheed Martin Aeronautics și Pratt & Whitney.
În ceea ce privește obiectul licenței, Joint Mission Planning System este un software special pentru planificarea automată a misiunilor comune utilizând sisteme moderne de comandă și control în interacțiunea dintre diverse unități.
Dispozitivul denumit AN/PYQ-10 Simple Key Loader (SKL) este utilizat pentru a încărca acest plan în computerul de bord al F-16, ceea ce garantează transmiterea securizată a datelor. Acest dispozitiv este multifuncțional și este utilizat la nivelul întregii armate a SUA pentru a programa și administra software, componentele acestuia și pentru a descărca pachete de date.
Programul CIP (Aircraft Engine Component Improvement Programme) se referă la întreținerea și repararea periodică a motoarelor avioanelor F-16, care include toate măsurile pentru a asigura menținerea lor în stare de funcționare.
Astfel, comandarea de către Ucraina a acestui pachet de servicii este o măsură absolut standard, necesară pentru a menține avioanele de luptă americane în stare de luptă și, în general, pentru a asigura utilizarea lor deplină în luptă în conformitate cu standardele impuse.
Ucraina a primit primele sale avioane F-16 la începutul lunii august, la un an după ce aliații săi au format coaliția avioanelor de luptă la summitul NATO de la Vilnius, pentru a sprijini Kievul cu instruire și aeronave.
Numărul limitat de avioane de vânătoare F-16 ale Ucrainei a continuat să doboare ținte aeriene rusești, în pofida preocupărilor legate de ritmul de pregătire al piloților ucraineni. Aceste preocupări au fost amplificate după prăbușirea mortală a unui avion F-16 în timpul eforturilor de respingere a unui atac rusesc masiv.
În pofida incidentului, sute de piloți ucraineni au beneficiat de instruire cu avioane F-16 din partea mai multor aliați occidentali, inclusiv din partea Statelor Unite.
La sfârșitul lunii august, Casa Albă a respins o propunere din partea armatei americane de a trimite contractori civili în Ucraina pentru a întreține avioanele F-16 și alte echipamente, a relatat atunci Wall Street Journal.
Pachetul de vânzări vine în contextul în care administrația Biden se grăbește să ofere ajutor suplimentar Ucrainei înainte de inaugurarea în ianuarie a președintelui ales Donald Trump, pe fondul temerilor că o viitoare administrație Trump ar putea opri ajutorul militar acordat Kievului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News