SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range [JASSM-ER] este o rachetă ghidată cu precizie, avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Lockheed Martin.
Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range [JASSM-ER] este o rachetă ghidată cu precizie, avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Lockheed Martin.

Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM. Însă Kievul va trebui să aștepte câteva luni pentru ca SUA să rezolve problemele tehnice înainte de orice livrare, relatează Reuters.

Potrivit a trei surse consultate de agenția de presă Reuters, este de așteptat că includerea rachetelor JASSM în pachetul de arme pentru Ucraina să fie anunțată în această toamnă. Adică, până la sfârșitul lunii noiembrie. Cu toate acestea, decizia finală nu a fost încă luată.

Oficialii au declarat că trimiterea de rachete JASSM în Ucraina ar putea schimba semnificativ peisajul strategic al conflictului, deoarece o mare parte din teritoriul Rusiei s-ar afla în raza de acțiune a acestor rachete de precizie.

Între timp, analiștii militari sugerează că utilizarea rachetelor JASSM, care o amprentă scăzută pe radar și pot lovi la o distanţă mult mai mare decât majoritatea rachetelor de care dispune Ucraina în prezent, ar putea lovi concentrațiile și depozitele de aprovizionare rusești aflate la sute de kilometri. Acest lucru, la rândul său, ar complica capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni ofensive și ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.

În special, lansarea lor din puncte apropiate de granița de nord a Ucrainei cu Rusia ar putea permite forțelor armate ucrainene să lovească ținte aflate la distanță de orașele ruse Voronej și Briansk. În schimb, în direcția sudică, lansarea de rachete în apropierea liniei frontului ar putea permite Ucrainei să lovească aerodromuri sau facilitaţi militare navale din Crimeea.

Agenția Reuters mai scrie că rachetele JASSM sunt în prezent disponibile pentru a fi integrate doar pentru aeronavele dezvoltate în Statele Unite. Ucraina, la rândul său, va folosi câteva zeci de F-16, fiecare dintre acestea putând transporta două rachete de croazieră de tip JASSM.

În același timp, un oficial american a declarat că au existat încercări de a face racheta să funcționeze pe avioane de luptă non-occidentale pe care Ucraina le are. Cu toate acestea, aceștia nu au precizat despre ce avioane este vorba. Este cunoscut faptul că țara noastră folosește avioane MiG-29, Su-24 și Su-27.

Duminică, 17 noiembrie, președintele american Joe Biden a permis pentru prima dată Ucrainei să folosească rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rus. Acest lucru s-a întâmplat cu două luni înainte de încheierea mandatului său prezidențial.

La rândul lor, Franța și Marea Britanie au autorizat, de asemenea, utilizarea rachetelor SCALP și Storm Shadow. Cu toate acestea, toate aceste decizii sunt limitate la lovituri împotriva regiunii Kursk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel