SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine de la testarea F-35 pentru integrarea ogivelor B61 pentru certificarea nucleară a aeronavei. Foto: U.S. Air Force
Imagine de la testarea F-35 pentru integrarea ogivelor B61 pentru certificarea nucleară a aeronavei. Foto: U.S. Air Force

Agresiunea rusă asupra Ucrainei prin invazia brutală, neprovocată și totală asupra Ucrainei, generată pe 24 februarie 2022, a dus la accelerarea planului SUA de a disloca ogive nucleare modernizate B61-12 în Europa.

Publicitate

Potrivit surselor publicației europene Politico, care citează surse din diplomația americană, SUA vor transfera ogive nucleare modernizate B61-12 în Europa mult mai rapid decât era planificat.

Astfel, dislocarea acestor bombe era planificată în primăvara anului viitor, dar, precizează sursa citată, SUA vor disloca bombele în luna decembrie a acestui an.

Anunțul nu e încă oficial, dar i-a surprins pe experți.

Ogivele B61-12 reprezintă o versiune modernizată a ogivelor B61, aflate deja în Europa.

Tom Collina, director al fundației Ploughshares Fund care militează pentru dezarmare, crede că decizia SUA de a disloca ogivele mai rapid în Europa e mai degrabă un răspuns al Washingtonului pentru aliați și o formă de asigurare că SUA vor proteja regiunea.

„Există deja ogive nucleare B61 deja în Europa, iar rușii știu acest lucru. Ele funcționează deja (n.r. - ca factor de descurajare). Între versiunea modernizată B61-12 și B61 aflate deja în Europa nu e o diferență majoră. Poate fi însă o modalitate prin care sunt asigurați aliații care se simt amenințați de Federația Rusă”, a precizat Tom Collina.

 

Avioanele de generația a V-a F-35 sunt în plin proces de certificare nucleară pentru integrarea ogivelor B61-12

 

2. F-35, surs... (f-35-lansare-racheta_71054000.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Ogiva noilor bombe nucleare din programul B61-12 e dezvoltată de National Nuclear Security Administration (NNSA). Programul are ca obiectiv înlocuirea variantelor bombelor nucleare B61-3, B61-4 i B61-7, B-6110.

NNSA estimează costul programului între 8 miliarde și 9 miliarde de dolari. Totodată, pentru variante ale focoaselor vor fi certificate și aeronave F-16, bombardiere strategice B-2 Spirit, dar și aeronave NATO. 

Bomba poate fi integrată și pe aeronave cu dublă comandă de tip F-15E și F-16C/D.

Ogivele for putea fi integrate și pe F-35A. Însă nu toate avioanele F-35A ale US Air Force vor dispune de capacitate nucleară, ci doar avioanele care vor fi întrebuințate în misiuni nucleare.

Anul trecut a avut loc o „piatră de hotar” integrării ogivelor nucleare B61-12 pe F-35, când două aeronave F-35A au finalizat în Statele Unite ale Americii o etapă importantă în certificarea nucleară.

În cadrul unui test încheiat cu succes la Baza Aeriană Nellis din Nevada, US Air Force a informat la vremea respectivă că două avioane F-35A a reușit să lanseze bombe nucleare inerte de tip B61-12.

Au fost lansate două astfel de bombe inerte, fără încărcătură nucleară.

Amintim că integrarea B61-12 pe avioane americane F-35 stă la baza deciziei istorice a Germaniei de a achiziționa F-35 Lighting II. Pe actualele aeronave Tornado ale Luftwaffe pot fi integrate versiuni mai vechi de B12.

CITEȘTE ȘI: De ce elicopterele rusești sunt doborâte pe bandă rulantă în Ucraina. Rusia a pierdut 25% din flota celebrelor Ka-52 Aligator

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel