Corpul Gardienilor Revoluţiei a anunţat miercuri lansarea cu succes pe orbită a primului satelit militar al Iranului, într-un moment în care tensiunile din relaţia cu SUA sunt în creştere pe subiectul programelor Teheranului în domeniile nuclear şi al rachetelor balistice.
Armata americană afirmă că aceeaşi tehnologie balistică cu rază lungă de acţiune folosită pentru a pune sateliţi pe orbită ar putea permite Teheranului să lanseze arme cu rază mai lungă de acţiune şi, pe viitor, chiar focoase nucleare.
Autorităţile de la Teheran neagă acuzaţiile SUA conform cărora astfel de activităţi sunt o acoperire pentru dezvoltarea de rachete balistice şi afirmă că nu au urmărit niciodată să dezvolte arme nucleare.
Iranul ”sfidează” o rezoluție ONU
O rezoluţie din 2015 a Naţiunilor Unite "a cerut" Iranului să se abţină pe o durată de până la opt ani de la activităţi vizând rachetele balistice proiectate să lanseze arme nucleare în urma acordului semnat cu şase mari puteri ale lumii pentru a-şi limita programul nuclear.
Unele state susţin că exprimarea nu conferă acestei solicitări un caracter obligatoriu.
"Fiecare naţiune are obligaţia să meargă la ONU şi să evalueze dacă această lansare de rachetă este în concordanţă cu rezoluţia Consiliului de Securitate", a declarat Pompeo reporterilor, cu referire la rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.
Nu cred că este nici pe departe (n.r. în concordanţă) şi cred că Iranul trebuie să fie ţinut responsabil pentru ceea ce au făcut", a adăugat şeful diplomaţiei americane.
ONU a ridicat cele mai multe sancțiuni impuse Iranului
Cele mai multe sancţiuni impuse Iranului de către ONU au fost ridicate în ianuarie 2016, când s-a confirmat că Teheranul şi-a îndeplinit angajamentele din cadrul acordului nuclear din 2015, încheiat cu Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Rusia şi SUA.
Iranul continuă însă să fie supus unui embargou privind armele, impus de ONU, şi care urmează să expire în octombrie, precum şi altor restricţii.
Sancţiunile şi restricţiile ONU impuse Iranului sunt conţinute în rezoluţia din 2015, care consacră şi acordul nuclear din acelaşi an.
Tensiunile au izbucnit în relaţia dintre Washington şi Teheran după ce administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras în 2018 din acord şi a reimpus sancţiuni Iranului.
Preşedintele Donald Trump a afirmat că acordul, menit să pună capăt programului nuclear iranian în schimbul reducerii sancţiunilor economice, nu include restricţii asupra programului de rachete balistice şi a sprijinului acordat interpuşilor Teheranului în Orientul Mijlociu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News