SUA a desfășurat în Orientul Mijlociu portavionul USS Lincoln, având la bord prețioasele aeronave F-35C

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul USS Abraham Lincoln (CVN 72) / US Navy
Portavionul USS Abraham Lincoln (CVN 72) / US Navy

Un al doilea portavion al Marinei americane, USS Abraham Lincoln, a sosit miercuri în Orientul Mijlociu, potrivit Comandamentului Central al SUA.

Statele Unite își sporesc prezența militară în zona Orientului Mijlociu   din cauza temerilor cauzate de tensiunea în creștere care amenință să răspândească războiul în regiune. 

Potrivit cbsnews, portavionul american USS Abraham Lincoln a ajuns miercuri în Orientul Mijlociu. În acest sens, publicația americană, face referire la anunțul Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), postat pe rețeaua de socializare X, „(Portavionul) USS Abraham Lincoln având la bord (avioanele de luptă) F-35C și F/A-18 Block III au intrat în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA”. spune în mesaj. „USS Abraham Lincoln (CVN 72), nava amiral a Carrier Strike Group 3, este escortată de Escadrila de distrugătoare (DESRON) 21 și Carrier Air Wing (CVW) 9”, a mai anunțat CENTCOM.

USS Abraham Lincoln și grupul de luptă care îl însoțește au sosit în Orientul Mijlociu, după ce secretarul american al Apărării a ordonat grupului de atac să mărească viteza, relatează AFP.

Un F-35C Lightning II decolează de pe portavionul USS George Washington (CVN 73)/ US Navy

F-35C Lightning II, varianta de portavion a F-35, este, în prezent, desfășurat pe diferite portavioane ale SUA, iar USS Abraham Lincoln (CVN-72) este unul dintre acestea. Pe portavionul Lincoln activează, în prezent, „Cavalerii Negri” din Escadronul de Luptă Marină (VMFA) 314, echipat cu F-35C Lighting II.

Deși deține 11 portavioane (fiecare, având la bord aproximativ 50-60 de avioane de luptă), SUA dispune de un număr limitat de aeronave F-35C. Majoritatea aeronavelor de luptă de pe portavioanele americane sunt de tipul F/A-18, așa cum se poate observa în imaginea de mai jos, care surprinde deplasarea USS Abraham Lincoln prin strâmtoarea Malacca în largul coastei Singapore:

Evident, F-35 reprezintă o resursă cheie în efortul SUA de a integra capabilități avansate de stealth pe portavioanele sale. 

Sosirea transportatorului crește la două numărul portavioanelor din regiune. Asta - cel puțin temporar, deoarece Lincoln se pare că urmează să înlocuiască portavionul USS Theodore Roosevelt.

Într-un anunț făcut foarte rar, Pentagonul recunoaște că, pe lângă trimiterea grupului de luptă asociat portavionului USS Abraham Lincoln, Secretarul Apărării Lloyd Austin a trimis în Orientul Mijlociu și submarinul cu rachete ghidate USS Georgia.

Submarinul USS Georgia, care urmează să sosească în curând în Orientul Mijlociu, și portavionul USS Lincoln se adaugă la navele aflate deja în regiune, inclusiv opt distrugătoare.

Așa cum precizam mai sus, Pentagonul a anunțat pe 11 august că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca portavionul Lincoln să-și „accelereze tranzitul” către Orientul Mijlociu, după ce,la începutul acestei luni, a fost anunțat că portavionul va fi desfășurat în regiune.

Temerile privind o escaladare majoră au crescut de când Hezbollah  și Iranul au promis că vor răspunde la uciderile liderilor Hamas și Hezbollah, puse pe seama Israelului la sfârșitul lunii trecute. Israelul nu a comentat sau confirmat aceste atacuri.

Într-un atac israelian asupra suburbiilor din sudul Beirutului, comandantul suprem al Hezbollah, Fuad Shukr , a fost ucis cu puțin timp înainte de atacul de la Teheran, în care Israelul a fost acuzat că l-a ucis pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel