Su-75 Checkmate, concurentul rus al F-35 pe piața externă - sortit eșecului. Atacarea Ucrainei grăbește sfârșitul proiectului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

Sancțiunile occidentale au îngreunat în mod semnificativ capacitatea Rusiei de a achiziționa și de a fabrica componentele necesare pentru a construi noi avioane de lupta, dar mai ales au pus piedicii dezvoltării unui avion de generația a cincea. Rusia și-a pus toată încrederea în viitorul avion Su-75, planificând primul zbor de testare în 2024. Cu toate acestea, proiectul avionului  Su-75 Checkmate nu a progresat foarte mult. Nu a reușit să treacă de etapa machetei și a imaginilor grafice generate pe calculator.

Conflictul actual din Ucraina ar putea dura până în 2023. Numeroși experți occidentali au remarcat că acest lucru ar putea reprezenta o provocare pentru sectorul aerospațial rusesc in a face ca proiectul Su-75 Checkmate să avanseze fără probleme, potrivit BusinessInsider.

Când avionul Su-75 Checkmate a fost dezvăluit pentru prima dată la salonul aeronautic internațional MAKS 2021, a fost prezentat ca o soluție prin care industria aeronautică rusa să își creeze o nișă pe piața de export.

Numele aeronavei provine de la termenul "Checkmate", care face aluzie la mutarea de șah în care regele unui jucător este atacat și nu mai rămâne nicio mutare pentru a evita înfrângerea.

 

Su-75 Chackmate ar fi trebuit să submineze pe piața externă Gripen și F-35

 

Industria aerospațială rusă dorește să submineze vânzările de avioane dezvoltate de alte țări, inclusiv ale aeronavei suedeze JAS-39E/F Gripen și ale avionului F-35, prin oferirea unei alternative mai puțin costisitoare.

Din punct de vedere al performanțelor, aeronava ar urma să transporte 7,4 tone de încărcătură utilă; să zboare la o viteză maximă de 1,8 Mach, având o rază de acțiune în luptă de 1.700 de kilometri, fără a utiliza rezervoare suplimentare de combustibil. 

Avionul Su-75 de generația a V-a are un compartiment intern pentru arme care stochează rachete, la fel ca alte avioane stealth.

 

Atacarea Ucrainei înseamnă și sfârșitul proiectului Su-75

 

2. Machetă a ... (su-75_30557900.jpeg)

Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

Atacarea Ucrainei a determinat SUA și aliații săi să impună mai multe pachete de sancțiuni Rusiei. Din această cauză, pentru industria rusă a devenit tot mai greu sa poată produce sau obține componentele esențiale pentru continuarea programului Su-75 Checkmate.

Maya Carlin, analist în domeniul apărării, a precizat într-un articol pentru BusinessInsider că a fost îngreunată capacitatea Rusiei de a obține componente esențiale, cum ar fi anumite materiale și semiconductorii. Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea eficientă a sistemelor aeronavei.

Potrivit lui Carlin, acest lucru va avea un impact asupra vânzărilor viitoare și asupra fabricării unui Su-75, care, în prezent, se preconizează că va zbura pentru prima dată în 2024. Dacă Rusia are probleme în asigurarea pieselor și a mentenanței, acest aspect ar putea descuraja potențialii cumpărători. 

Examinarea epavelor rachetelor rusești, a dronelor și chiar a tancurilor care au fost distruse în Ucraina a arătat că acestea conțin subcomponente occidentale care acum nu mai au voie să fie furnizate Rusiei.

Chiar și în trecut, sancțiunile americane au avut un impact semnificativ asupra industriei ruse de apărare. Legea Counter America's Adversaries Through Sanctions Act - CAATSA, adoptată înainte de invazia rusă în Ucraina din 24 februarie, a descurajat în mod semnificativ mai multe țări să achiziționeze arme rusești. 

Multe țări au reziliat deja contractele pentru achiziționarea de arme rusești, pentru a evita sancțiunile americane. Egiptul, Algeria și Indonezia sunt cazuri notabile de achiziții anulate ale avionului de război Su-35.

 

Calendarul de dezvoltare pentru avionul Su 75 Checkmate a fost deja afectat

 

Calendarul de dezvoltare pentru avionul Su 75 Checkmate a fost deja afectat de sancțiunile cu care se confruntă în prezent Rusia. Serghei Chemezov, șeful Rostec, l-a notificat pe președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri din 18 mai, că avionul de luptă avansat Su-75 Checkmate va începe producția în 2027 și nu în 2025, așa cum se anticipase.

Pe lângă preocupările legate de potențialul de fabricație și de export al armelor rusești, există, de asemenea, o întrebare majoră cu privire la performanțele avioanelor rusești în Ucraina. În ciuda faptului că are un avantaj clar în fața forțelor aeriene ucrainene, Forțele Aeriene Ruse nu a reușit să-si impună superioritatea aeriană pe cerul Ucrainei.

Pierderea unor avioane avansate precum Su-35 în Ucraina ar putea determina unele state să fie reticente în a investi în avioane noi-nouțe precum Checkmate.

Cel mai avansat avion de luptă al Rusiei, Su-57, are un singur client, Forțele Aerospațiale Ruse (VKS), și a fost produs doar în număr mic și la un preț semnificativ mai mare decât cel preconizat. 

În plus, decizia Indiei de a suspenda finanțarea programului a împiedicat, de asemenea, procesul de dezvoltare a avionului Su-57. Pentru a preveni repetarea unei astfel de situații, Rusia a abordat Emiratele Arabe Unite în 2017 cu o propunere de colaborare pentru dezvoltarea Su-75. 

În cadrul Salonului aeronautic de la Dubai din noiembrie 2017, urma să fie parafat un contract care să contureze împărțirea costurilor între cele două țări pentru program. Cu toate acestea, planurile EAU de a finanța programul ar fi fost abandonate din cauza presiunilor SUA. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel