În Ucraina, ocupantul rus a eșuat să stabilească superioritatea aeriană în ciuda faptului că aviația militară a Rusiei este net superioară celei ucrainene. Însă Ucraina a reușit în mod inteligent să folosească sistemele de apărare antiaeriană și să țină în șah aviația rusă.
Astfel s-a ajuns la situații în care avioanele ruse lansează rachete de la distanțe mari, pentru a evita pierderile. Acest lucru afectează însă precizia și eficiența. Asupra unei analize recente a modului în care Rusia folosește aviația militară s-a aplecat și DefenseRomania recent, arătând ceea ce experți americani au subliniat foarte corect: Rusia folosește azi aviația militară pe post de „artilerie aeriană”.
Avioane Su-57 ruse, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Dar din păcate o folosește intens, inclusiv bombardiere strategice care fac ravagii în orașele ucrainene. Acestora li se adaugă submarinele și navele de suprafață care lansează și ele constant rachete Kalibr, deși nu se aventurează prea mult în apele Mării Negre după pierderi mari înregistrate de Flota rusă a Mării Negre.
Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
În comparație cu pierderile grele de la sol, „Rusia a suferit doar pierderi minore în Ucraina” în ceea ce privește capacitățile aeriene și maritime, a declarat săptămâna trecută generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al NATO. În cadrul unei audieri care a avut loc în Congresul SUA, generalul Cavoli, citat de publicația de specialitate National Interest, a vorbit și de numărul de avioane pe care aliații estimează că Rusia l-ar putea arunca în luptă în cazul unui conflict de mare intensitate.
Astfel, astăzi estimările arată că Forțele Aerospațiale Ruse, denumirea oficială a aviație militare ruse, dispun de o flotă de peste 1.100 de aeronave capabile de luptă.
Generalul Cavoli a menționat că în acest număr sunt incluse bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160, precum și avioane de vânătoare „stealth” Su-57. Desigur, numărul acestora din urmă e infim. „Grosul” flotei e asigurat de avioane sovietice.
Avioane Su-57 ruse, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Totuși, deși comandantul suprem al NATO a folosit termenul de „avioane stealth” pentru a descrie Su-57 Felon, este discutabil dacă acest avion are într-adevăr caracteristici stealth comparabile cu adevăratele avioane de generația a 5-a precum F-22 Raptor sau F-35 Lightning II, punctează experții publicației citate.
Deși Su-57 a fost primul avion stealth al Rusiei și reprezintă un salt tehnologic pentru Moscova, avionul a fost produs în cantități limitate din cauza problemelor de producție, în special a motoarelor, dar și din cauza sancțiunilor.
Având în vedere că resursele Rusiei sunt concentrate pe conflictul din Ucraina, extinderea producției de Su-57 pare improbabilă azi.
În ultimii cinci ani, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au primit în dotare numai puțin peste 20 de avioane de vânătoare de tip Su-57, în cadrul unui contract care prevede achiziționarea a 72 de aeronave de acest tip până în anul 2027.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News