Se pare că Iranul este aproape să primească avioane de vânătoare Su-35 Flanker-E, iar acest lucru se va întâmpla chiar de anul viitor, potrivit unor oficiali americani.
Evaluarea se bazează pe informațiile privind programul de instruire al piloților iranieni pentru a zbura aeronava Su-35, care a avut loc în Rusia în această primăvară.
Iranul ar putea primi în 2023 avioane rusești Su-35
Pregătirea marchează, consideră autoritățile americane, un nivel „fără precedent” în ceea ce privește asistența militară și tehnologică, dinspre Moscova către Teheran.
SUA sunt îngrijorate că livrarea de avioane Su-35 către Iran va crește periculos de mult starea de tensiune din Orientul Mijlociu.
Acest lucru a fost confirmat de către oficiali americani sub protecția anonimatului, scrie NBC News. Potrivit sursei citate, primii piloți iranieni au trecut etapele de pregătire în Rusia pentru Su-35.
Potrivit acestor surse, avioanele ar putea ajunge în Iran în 2023.
E vorba de avioanele care trebuiau să ajungă la Egipt, dar la care, sub presiunea SUA, Cairo a renunțat.
Legăturile dintre Teheran și Moscova au fost consolidate și de sprijinul Iranului pentru războiul Rusiei în Ucraina, inclusiv livrările de drone kamikaze.
Relația se transformă acum într-un „parteneriat de apărare cu drepturi depline”, arată oficiali din administrația președintelui Joe Biden, care spun că înțelegerea este una mai complexă.
Su-35 pentru Iran, în schimbul dronelor și rachetelor balistice pentru a susține războiul din Ucraina
Aceasta cuprinde o gamă largă de sisteme și echipamente militare, inclusiv elicoptere sau sisteme de apărare aeriană, precum și antrenamentul piloților iranieni pentru Su-35. La schimb, Moscova primește binecunoscutele drone kamikaze Shahed, iar guvernul rus încearcă să achiziționeze sute de rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune.
Rachetele balistice iraniene le-ar putea oferi forțelor ruse un instrument deosebit de puternic pentru lovituri ulterioare împotriva cărora forțele ucrainene ar avea dificultăți majore.
„Acest parteneriat reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru vecinii Iranului din regiune”, a spus un oficial, potrivit NBC News.
Ultima dată când Iranul și-a procurat avioane de luptă a fost în anii 1990, când a fost cumpărat un număr mic de avioane de luptă rusești MiG-29 Fulcrum.
Teheranul se bazează încă pe F-4 Phantom II, F-14 Tomcat și F-5E/F Tiger II, fabricate în SUA, moștenite din perioada anterioară Revoluției din 1979.
SU-35 Flanker-E
Totuși, chiar dacă Iranul primește toate cele 24 de Su-35SE destinate inițial Egiptului și blocate în Rusia din cauza sancțiunilor SUA, nu este clar exact cât de mult ar putea schimba echilibrul regional de putere.
Atât Israelul, cât și Arabia Saudită operează unele dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume, cum ar fi avioanele de luptă stealth F-35I Adir ale Israelului și F-15SA Advanced Eagles din Arabia Saudită și dețin un număr important de aeronave.
SUA au pus piedică achiziției de Su-35 rusești către Egipt și Indonezia
Tranzacția dintre Moscova și Cairo a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, dacă va merge înainte cu avioanele Su-35, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene, potrivit site-ului Aviacionline.
Ulterior, Rusia a încercat să plaseze 11 dintre aceste Su-35 în Indonezia, cu care aproape finalizase exportul unui lot. Dar, pe 22 decembrie 2021, șeful Forțelor Aeriene indoneziene a anunțat că Su-35 a fost exclus de la licitație, în favoarea avionului francez Rafale și a celui american F-15EX.
Întrucât, Egiptul a plătit deja, iar avioanele fuseseră construite, contractul nu a putut fi anulat. Dar, Cairo a autorizat United Aircraft Corporation (UAC) din Rusia să le revândă în numele său. Și acum, cel mai probabil client pare să fie Iranul
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News