Strategie în oglindă: Armata ucraineană construieşte linii de apărare după modelul celor ruseşti care au blocat contraofensiva

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene, desfăşurate în regiunea Cernihiv, și-au prezentat recent fortificațiile, subliniind pregătirea pentru un conflict de durată cu Rusia. Generalul Serhi Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a preze
Forţele Armate Ucrainene, desfăşurate în regiunea Cernihiv, și-au prezentat recent fortificațiile, subliniind pregătirea pentru un conflict de durată cu Rusia. Generalul Serhi Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat procesul de construire a fortificaţiilor și a liniilor de apărare de la granițele nordice din apropierea Rusiei.

Ucraina a început în primăvara lui 2023 o contraofensivă mult așteptată împotriva ocupației rusești. Deși armata ucraineană a raportat câteva victorii inițiale și a eliberat o mână de orașe ocupate, liniile de apărare construite de ruşi au rezistat atacurilor repetate ale ucrainenilor. La momentul respectiv, analiști de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) precizau că la aproximativ 20 de kilometri de linia de front a contraofensivei se află unul dintre cele mai mari sisteme de apărare construite în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vizibilă din satelit, linia fortificată a rușilor se întinde pe aproximativ 2.000 de kilometri, de la granița Rusiei cu Belarus până în Delta Niprului. Aproximativ 1.000 km de linii dense și stratificate de apărare se află pe teritoriul ucrainean.

Obiectivul inițial al contraofensivei ucrainene a fost de a tăia centrul liniilor rusești. Ucrainenii au străpuns pozițiile inițiale de luptă de-a lungul unei părți largi a frontului, dar acum au rămas la o anumită distanță de linia principală de apărare a forţelor ruse de ocupaţie.

Înainte de declanşarea contraofensivei, autorităţile ucrainene au subestimat capacităţile armatei ruse de a construi linii de apărare şi fortificaţii. Chiar au luat în derâdere faptul că militarii ruşi sapă tranşee şi amplasează ''dinţi de dragon'' pentru a împiedica înaintarea blindatelor grele, ca în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Rând pe rând, oficiali militari ucraineni au început să recunoască că rezultatele pe care se asteptatu să le obţină în urma acestei contraofensive au întârziat să apară, forţele ucrainene întâmpinând dificultăți în a face progrese semnificative în ruperea liniilor rusești de apărare.

Au fost raportate unele succese, inclusiv un succes parțial la sud de Bakhmut, dar ofensiva s-a confruntat cu provocări și eșecuri.

Printre factorii care au contribuit la eșec se numără așteptările nerealiste, dificultățile în avansarea prin liniile rusești și pierderile de vieți omenești în rândul forțelor ucrainene. Conform ultimelor informații, contraofensiva nu a obținut avansul dorit și există o evaluare continuă a strategiei și a planificării acesteia de către ucraineni.

 

Strategie în oglindă: Ucraina construieşte fortificaţii după modelul celor care au dus la blocarea contraofensivei sale

 

Odată cu venirea iernii, armata ucraineană și-a schimbat strategia, recunoscând acum trecerea la o poziție defensivă de-a lungul liniilor frontului care separă forțele sale armate de cele ale Rusiei. Acest lucru vine după ce conducerea militară și politică a Ucrainei și-a petrecut ultimele șase luni vorbind despre o "contraofensivă" de succes împotriva Rusiei.

Acum, ei sunt acum obligați să recunoască de facto, dacă nu în cuvinte, eșecul "contraofensivei" lor. Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat Associated Press la 1 decembrie că, odată cu apropierea iernii, începe o nouă fază a conflictului armat cu Rusia. "Iarna, în ansamblu, este o nouă fază a războiului", a declarat el.

La 11 decembrie, New York Times a publicat o analiză amplă a stării războiului din Ucraina, cu titlul "SUA și Ucraina caută o nouă strategie după eșecul contraofensivei".

,,Impulsul pentru o nouă abordare vine după ce contraofensiva ucraineană, care a durat luni de zile, a eșuat în obiectivul său de a recuceri teritoriul pierdut în fața armatei ruse invadatoare și după [recentele] săptămâni de întâlniri adesea tensionate între înalți oficiali americani și omologii lor ucraineni", a relatat New York Times.

Youtube video image

Forţele Armate Ucrainene, desfăşurate în regiunea Cernihiv, și-au prezentat recent fortificațiile, subliniind pregătirea pentru un conflict de durată cu Rusia. Generalul Serhi Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat procesul de construire a fortificaţiilor și a liniilor de apărare de la granițele nordice din apropierea Rusiei.

Potrivit generalului ucrainean, în construcția liniilor de apărare sunt implicate companii private sub conducerea unor ingineri militari. Lucrările la construcția acestora se desfășoară non-stop.

Liniile de apărare sunt reprezentate de numeroase linii de tranșee fortificate. Acestea conectează adăposturile și punctele de tragere într-o singură rețea de linii de apărare. Imaginile arată că fortificațiile sunt realizate din structuri prefabricate din beton armat.

În special, mai multe rânduri de blocuri de beton antitanc sub formă de piramide - ''dinti de dragon'' - ar trebui să încetinească înaintarea vehiculelor blindate ruseşti.

Recent, chiar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat proiectul unei inițiative de fortificare a linie frontului care se extinde din Donbass.

Președintele Zelenski a făcut precizări despre necesitatea de a fortifica apărarea Ucrainei, subliniind importanța strategică a pozițiilor fortificate. De asemenea, Forțele Armate Ucrainene construiesc fortificații de-a lungul graniței cu Belarus, sporind capacitățile defensive.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel