„Orbán crede că este un vizionar care vede politica europeană corectă atunci când toți ceilalți greșesc”, notează NYT. "El încearcă să se prezinte ca viitorul lider al Europei. Dar majoritatea așteptărilor lui s-au dovedit a fi greșite".
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a sperat că starea generală de spirit la nivelul Europei se va deteriora și va lucra în favoarea sa. Cu toate acestea, aceste aspirații ale lui Orbán sunt dejucate de rezultatele slabe ale alegerilor unora dintre cei mai înfocați fani ai săi din Europa și de dezacordurile profunde legate de războiul din Ucraina, scrie The New York Times.
Într-o lovitură majoră pentru speranțele lui Orbán, partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia - un partener de lungă durată al partidului lui Orbán în luptele sale cu Uniunea Europeană pentru drepturile minorităților, migranți, statul de drept și alte probleme - a pierdut alegerile de luna trecută.
Alegerile din Polonia se adaugă altor eșecuri electorale pentru aliații politici ai lui Orbán din toată Europa în ultimii doi ani: în Spania în această vară, precum și eșecuri în Slovenia și Republica Cehă.
Mai mult, întâlnirea lui Orbán din China cu președintele rus Vladimir Putin nu numai că i-a înfuriat pe liderii europeni liberali și centriști, dar a pus Ungaria în dezacord cu mulți conservatori, inclusiv cu extrema dreaptă din Italia și Polonia.
În plus, Orbán i-a înfuriat pe colegii săi membri ai Uniunii Europene și ai NATO, amânând acordul Ungariei de aderare a Suediei la alianța militară.
Aliații lui Orban
Potrivit NYT, cei mai mari susținători ai Ungariei nu sunt europeni, ci reprezentanți ai forțelor de dreapta din SUA.
Fostul președinte Donald Trump l-a lăudat recent pe premierul ungar drept „unul dintre cei mai puternici lideri din lume”, numindu-l „liderul Turciei”.
Și, după cum subliniază NYT, admirația este mutuală. Orbán a postat recent o fotografie cu el însuși purtând o șapcă roșie cu numele domnului Trump, pe care l-a descris drept „omul care poate salva lumea occidentală”.
„Dar tacticile și limbajul belicos care au funcționat pentru Trump în Statele Unite nu au funcționat atât de bine în Europa, unde succesul politic depinde adesea de coaliția coalițiilor în legislaturi naționale și în Parlamentul European de la Bruxelles. Aceasta nu este o problemă în Ungaria, unde Partidul lui Orbán are o majoritate parlamentară semnificativă, dar acest lucru i-a limitat influența în alte țări”, scrie publicația.
Pe scena europeană, partidul lui Orbán este izolat și în mare parte singur; ea a părăsit blocul influent al partidelor de centru-dreapta din Parlamentul European în 2021 și încă nu a găsit un alt grup parlamentar dispus să o accepte.
Singura țară care pare aliniată cu Orbán este Slovacia, care este condusă de Robert Fico după alegerile din septembrie. Cu toate acestea, având în vedere că Solvacia are o importantă minoritate maghiară, nu este exclus să apară unele dezacorduri între cei doi lideri.
„Dar orice beneficii care pot fi obținute din victoria lui Fico sunt cu mult depășite de înfrângerea Legii și Justiției în Polonia, o țară mult mai mare și – din punct de vedere al puterii economice, politice și militare – mai importantă”, notează publicația.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News