Strategia SUA în Marea Neagră pentru contracararea Rusiei: Amplasarea sistemelor de apărare antirachetă în România şi Bulgaria

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a desfășurat, din 2014, forţe şi echipamente militare considerabile în Peninsulă Crimeea, care creează o amenințare de securitate semnificativă pentru NATO, se arată în cel mai nou raport privind strategia de descurajare a Rusiei în Marea Neagră, elaborat de RAND Corporation, Centrul Analitic al Guvernului SUA.

Analiștii think tank-ului American, care elaborează rapoarte pentru forțele armate ale SUA, sunt siguri că Marea Neagră devine treptat câmpul de luptă dintre Rusia și Occident.

Marea Neagră riscă să devină o zonă de acces restricționată

Prin consolidarea poziţie militare şi strategice în Peninsulă Crimeea, Rusia încearcă să acapareze Marea Neagră şi Marea Azov și să le transforme în propriile sale zone maritime. Pentru a realiza acest lucru, Moscova și-a desfășurat numeroase sisteme de rachete în Crimeea, cum ar fi S-400 Triumf. Recent, sistemelor de apărare antiaeriană şi antiracheta li s-au adăugat radare de avertizare timpurie și sisteme moderne de război radioelectronic.

Analiştii amintesc că Flota Mării Negre a fost consolidată în ultimii ani cu șase corvete, șase submarine din proiectul 636 și trei fregate din proiectul 11356: Amiral Makarov, Amiral Essen și Amiral Grigorovici. Aceste ultime trei nave sunt echipate cu rachete de croazieră Kalibr, capabile să lovească ținte aflate oriunde pe Marea Neagră.

Analiştii RAND consideră că toate aceste capabilităţi militare permit Kremlinului să creeze așa-numita zonă de acces limitat în regiune. În interiorul acestei zone, forțele NATO ar suferi pierderi suficient de mari dacă ar fi implicate într-un conflict naval.

Deși președintele rus, Vladimir Putin, a reiterat în repetate rânduri că Rusia nu amenință pe nimeni, experții americani propun implementarea sistemelor americane de apărare antirachetă şi cel al rachetelor de coastă să fie implementate în România și Bulgaria.

Măsurile fac parte dintr-o strategie de temperare a Rusiei în regiunea Mării Negre şi pentru extinderea zonei în care navele NATO ar putea desfășura liber exerciții militare. O altă propunere din partea experţilor RÂND se referă la sprijinirea dezvoltării capacităților de apărare ale Ucrainei și Georgiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel