Miercuri, Turcia şi Rusia au lansat conducta TurkStream, care va transporta gaze în Europa. La evenimentul desfăşurat la Istanbul, au participat preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, dar şi lideri din Serbia şi din Bulgaria.
Proiectul conductei, care se întinde pe 930 km (580 mile), străbătând fundul mării Marea Neagră, consolidează legăturile energetice puternice între Moscova și Ankara, care şi-au sporit și cooperarea în domeniul apărării, după ce Turcia a cumpărat sisteme de apărare anti-rachetă S-400 din Rusia.
Nord Stream 2 și a doua conductă a TurkStream nu fac nimic pentru a promova obiectivele europene de securitate energetică și ar oferi Rusiei un alt instrument de constrângere politică și economică a țărilor europene, în special a Ucrainei.
Rusia înțelege că aceste proiecte divizează Europa și folosește asta în avantajul său.
Producătorul rus de gaz Gazprom va furniza aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) către Bulgaria, prin TurkStream, înlocuind o rută care a trecut anterior prin Ucraina și România. Gazprom a expediat aproximativ 3 bcm către Grecia și aproximativ 500.000 mcm în Macedonia de Nord pe această rută anul trecut, a informat Reuters.
Rusia construieşte TurkStream ca un ansamblu de două conducte, fiecare cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi. Prima conductă are în vedere aprovizionarea Turciei, iar cel de-a două ar urma să plece din Bulgaria către Serbia și Ungaria, a precizat Reuters.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News