Sistemele Patriot, prima linie de apărare a României | O capabilitate de bază pentru întărirea apărării aeriene și anti-rachetă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Atunci când România va primi unități noi de tragere Patriot în 2022, va deveni prima țară din lume care va opera cea mai nouă versiune a acestui sistem modernizat constant, cu eficiență dovedită pe câmpul de operațiuni, sistem fabricat de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies.

România a început utilizarea primului său sistem Patriot în ultima parte a anului 2020, acesta reprezentând o capabilitate de bază pentru întărirea apărării sale aeriene și anti-rachetă – protejându-i granițele și ajutând-o să asigure securitatea flancului estic al NATO. Achiziția unor noi unități Patriot marchează încă un moment de referință în abordarea de securitate a statului membru NATO, se precizează într-un amplu şi cuprinzător articol semnat de compania Raytheon Missile System.

Într-o serie de 2 articole, realizate cu Patrick Griffin, senior program manager al programului Patriot în România, compania Raytheon Missile System, prezintă evoluția constantă a soluțiilor globale Patriot. În prima parte a seriei, Patrick Griffin prezintă cele mai noi progrese. Acum, în partea a doua, Tom Laliberty, vice president Land Warfare & Air Defense, o divizie a Raytheon Missiles & Defense, explică ce înseamnă această realizare pentru apărarea țării.

Tom Laliberty este vice president Land Warfare & Air Defense, o divizie a Raytheon Missiles & Defense.

 

Î: Ce rol joacă sistemul Patriot în strategia de apărare a României?

 

R: România implementează un model de apărare multistratificată, care ia în considerare fiecare tip de amenințare în parte. Nu putem nega faptul că asistăm la o proliferare continuă a rachetelor balistice și a amenințărilor ce vin pe calea aerului, inclusiv rachete de croazieră, aeronave, elicoptere și vehicule de zbor fără pilot (sau drone).

Nu este practic să te bazezi pe un singur sistem de apărare aeriană pentru a răspunde eficient în fața acestui spectru extins de amenințări. În teorie, un sistem poate să îndeplinească acest obiectiv, dar nu este neapărat eficient. Există sisteme care răspund specific anumitor tipuri de amenințări, cu anumite raze de acțiune, la anumite altitudini. O abordare de apărare multistratificată presupune să construiești combinația potrivită de sisteme și capabilități care pot lucra împreună pentru a asocia soluția – sau interceptorul potrivit – pentru fiecare amenințare în parte.

Spre exemplu, nu este de dorit să folosești o rachetă care costă câteva milioane de dolari pentru a intercepta o dronă care l-a costat pe adversar câteva mii de dolari. Având sisteme integrate pe diferite niveluri de apărare, sisteme care comunică între ele, ai posibilitatea să utilizezi soluția defensivă potrivită pentru fiecare amenințare în parte, fiind eficient atât operațional, cât și din punct de vedere al costurilor. În general, amenințările sofisticate au nevoie de interceptoare de mare valoare, în timp ce amenințările mai puțin complexe pot fi anihilate utilizând soluții mai puțin costisitoare. 

Aceasta este strategia utilizată de România. Sistemul Aegis Ashore pe care SUA îl operează în țară ca parte a Abordării Europene Adaptive în Etape, ce asigură apărarea Europei, contracarează rachetele balistice cu rază lungă de acțiune. Sub acest sistem, Patriot acoperă următorul nivel de apărare și contracarează rachete balistice tactice, rachete de croazieră și o gamă largă de aeronave, inclusiv elicoptere.

 

Î: În ce măsură ați caracteriza Patriot ca fiind prima linie de apărare a României?

 

R: Utilizând Patriot ca bază pentru apărarea țării asigură capabilități împotriva unei game largi de amenințări. Acest sistem este scalabil, făcând posibilă apărarea imediată a celor mai importante obiective. În viitor, se pot adăuga mai multe unități de tragere pentru a asigura protecție pentru și mai multe obiective. România a făcut o alegere excelentă selectând Patriot pentru această misiune. Patriot este un sistem a cărui eficiență a fost demonstrată în luptă. El asigură protecție împotriva celei mai extinse game de amenințări: rachete balistice, rachete de croazieră, aeronave și vehicule avansate de zbor fără pilot, și poate răspunde unui număr mare de astfel de amenințări. Adăugând alte sisteme peste Patriot garantează o apărare completă într-un mod care asigură soluții eficiente din punct de vedere al costurilor pe măsură ce amenințările devin tot mai sofisticate. 

Apoi, avem sistemele de apărare de coastă Naval Strike Missile (NSM CDS), pe care guvernul României a decis de curând să le achiziționeze. Astfel, în timp ce Patriot asigură apărare, sistemul NSM CDS pe care îl producem în parteneriat cu compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) va putea fi utilizat pentru a descuraja incursiuni inamice în apele teritoriale ale României. De altfel, în curând, România va opera, alături de Marina americană și alți doi aliați NATO, cea mai nouă generație de rachete de croazieră anti-navă disponibilă în ziua de astăzi.

În perspectivă, discutăm cu guvernul român pentru a adăuga, poate, sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), pe care îl construim tot în colaborare cu KDA, pentru a acoperi amenințările cu rază scurtă și medie de sub apărarea oferită de Patriot. În acest moment, NASAMS este deținut de 12 țări, inclusiv SUA și alte țări din NATO. Sistemul cuprinde radarul Sentinel, Centrul de Distribuție a Tragerii (FDC) dezvoltat de KDA și o familie de rachete, ce asigură capabilități împotriva unei game largi de amenințări. 

Celălalt aspect important este că România face parte dintr-o grupare regională foarte importantă pentru operațiunile NATO. Fiind membră NATO, dar și una dintre cele 17 națiuni ce utilizează Patriot, România are beneficiul interoperabilității în cadrul alianței. Aceste 17 țări operează același sistem Patriot, sistem care este frecvent modernizat, și fiecare contribuie îmbunătățirilor pe care le vedem în ultima iterație a unității, denumită 8.1, din urma procesului PDB încheiat recent. 

 

Î: Ce alte capabilități sunt luate în considerare pentru a completa straturile de apărare ce sunt necesare?

 

R: Sub straturile cu rază scurtă și medie de acțiune, oferim alte soluții, precum radarul KuMRFS și interceptoarele Coyote, precum și capabilitățile High Power Microwave și High-Energy Laser Weapon ce pot răspunde amenințărilor vehiculelor avansate de zbor fără pilot. În esență, astfel de sisteme complementare asigură o arhitectură de apărare multistratificată robustă. Integrându-le cu un sistem de comandă și control asigură coordonarea necesară pentru a stabili și utiliza cea mai bună capabilitate pentru fiecare amenințare în parte. 

 

Î: Cât de importante sunt parteneriatele industriale pe care le are Raytheon Missiles & Defense în România?

 

R: Ne considerăm un partener strategic pentru România și recunoaștem importanța colaborării cu industria locală. În prezent, Raytheon Missiles & Defense are parteneriate încheiate cu Aerostar și Romaero pentru susținerea Patriot. Pe măsură ce discutăm despre NASAMS, ne concentrăm pe a găsi mai multe posibilități de colaborare în țară pentru ca România să își valorifice programele de apărare prin stimularea economiei și crearea de noi locuri de muncă.

În același timp, într-un context mai larg, participarea industrială a României o ajută să facă parte și din lanțul global de furnizori pentru Raytheon Missiles & Defense. Astfel, tehnologia și proiectele cu care companiile românești contribuie la programele din țara lor le ajută să se califice ca furnizori pentru toți partenerii noștri care folosesc aceeași tehnologie, peste tot în lume. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel