Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube

Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali. 

La câteva zile după ce și-au dat acordul pentru folosirea de către Armata Ucraineană a rachetelor balistice ATACMS pe teritoriul Federației Ruse, administrația Biden dă undă verde și folosirii de Storm Shadow în adâncimea teritoriului Rusiei (era nevoie de acceptul SUA, întrucât rachetele de croazieră britanice încorporează tehnologie americană).

Acum ucrainenii au lansat o salvă de rachete Storm Shadow spre Kursk, Rusia unde forțele ucrainene ocupă o parte din teritoriu.

Reuters confirmă informația.

Aceste rachete, similare celor franceze SCALP, au o rază de acțiune de 250-550 kilometri, dar variantele furnizate Ucrainei de către Marea Britanie și Franța sunt limitate la 300 de kilometri. Ucraina a utilizat până acum aceste rachete împotriva țintelor din Crimeea și alte teritorii ocupate, fiind lansate de avioane Sukhoi SU-24 modificate pentru a transporta acest tip de armament.

TheGuardian relatează că fragmentele de rachete identificate în analiza mai multor imagini de la Kurshchyna ar fi de la Storm Shadow.  Un expert în arme, Trevor Ball, fost al Armatei SUA, a spus că imaginile care circulă au arătat fragmente Storm Shadow.

O rachetă căzută Storm Shadow a fost găsită în regiunea Kursk, iar două rachete au fost interceptate peste Yeisk, a anunțat de canalul pro-Kremlin de Telegram ”Rybar”.

Defense Express, spune că a aflat că atacul rachetelor Storm Shadow în regiunea Kursk a lovit un post de comandă subteran în care se aflau generali nord-coreeni în momentul atacului.

Potrivit ediției britanice The Times, oficialii guvernamentali britanici spun că Statele Unite au permis Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă. „Momentul de cotitură” a venit atunci când Rusia a implicat soldații nord-coreeni în război.

Publicația se referă la o sursă de rang înalt din guvern, care a declarat anterior în privat că premierul britanic Keir Starmer dorește să permită Ucrainei să folosească armele pentru autoapărare, iar Marea Britanie a făcut presiuni asupra Statelor Unite în acest sens, timp de câteva luni.

Biroul prim-ministrului Marii Britanii a declarat că nu comentează rapoartele despre posibila utilizare a Storm Shadow împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei.

 

Ce știu să facă rachetele de croazieră de tipul Storm Shadow / Scalp / Taurus și de ce nemții nu vor să renunțe la sistemele din dotarea Bundeswehr

Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

Storm Shadow sunt greu de detectat și sunt concepute pentru a lovi ținte fortificate, deoarece focosul lor de 450 kg a fost special creat pentru a lovi obiectele protejate.

Amintim că aceste rachete au lovit deja puncte de control similare, dar pe teritoriul Ucrainei, de exemplu, postul de comandă de rezervă al Flotei Mării Negre a Federației Ruse din Verkhnyosadovo.

Această rachetă de croazieră folosește un focos BROACH. În ea, este declanșată mai întâi sarcina cumulativă, care creează o gaură în obstacol și abia apoi focosul cu fragmentare puternic exploziv zboară în interiorul acestuia.

Pe de altă parte, rachetele Taurus KEPD 350 sunt considerate de germani ca fiind un sistem strategic. Bundeswehr nu își poate permite luxul să renunțe la vreo rachetă Taurus, mai ales că s-ar părea că numărul de astfel de sisteme de lovire este destul de limitat - Germania deținând în jur de 600 de rachete Taurus.

Deși Germania este principalul furnizor de asistență de securitate după SUA,  oficialii de la Berlin nu au intenția de a transfera rachete Taurus cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

Foarte posibil, motivul pentru care Scholz nu transferă Taurus Ucrainei este că se teme să-și lase țara fără o armă atât de puternică.

Iată câteva detalii privind importanța sistemului Taurus pentru Germania:

  • Raza de acțiune este de peste 500 km - aproape dublă față de variantele standard de Storm Shadow/Scalp;

  • Taurus utilizează un focos MEPHISTO cu o siguranță PIMPF („Programable Intelligent Multi-Purpose Fuze”), care permite detectarea straturilor de materiale și a golurilor, maximizând distrugerile asupra țintelor complexe, precum buncărele, așa cum arăta și Politico;

  • Rezistență la contramăsuri electronice, folosește sisteme avansate de navigație, inclusiv cartografierea contururilor terenului

  • Taurus zboară aproape de sol („nap-of-the-earth”), în timp ce Storm Shadow operează la altitudini mai mari pentru a evita apărarea antiaeriană​.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel