NATO: Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv atacând ținte militare din afara Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ilustrație: Nava Moskva distrusă de rachete Neptun; ukroboronprom
Ilustrație: Nava Moskva distrusă de rachete Neptun; ukroboronprom

Ucraina are dreptul de a lovi ținte militare legitime în afara Ucrainei pentru a se apăra, o spune secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg.

Pe 10 aprilie, în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele finlandez Alexander Stubb, la sediul Alianței de la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că Ucraina poate lovi „ținte militare legitime” în afara granițelor sale.

În condițiile în care câteva state aliate au condiționat livrarea echipamentelor militare de obligația Kievului de a nu le utiliza în afara teritoriului său recunoscut internațional, Stoltenberg a reamintit că Rusia a încălcat grav dreptul internațional atunci când a lansat o invazie la scară largă.

Prin urmare, Ucraina are dreptul la autoapărare consacrat în Carta ONU.

„Și avem dreptul de a ajuta Ucraina să-și apere dreptul la autoapărare fără a implica membrii NATO în conflict. (...) Ucraina are dreptul la autoapărare, iar asta include și lovirea țintelor militare legitime în afara Ucrainei pentru a se apăra", a adăugat oficialul NATO, care a răspuns la o întrebare privind atacurile ucrainene asupra navelor de război rusești din Marea Baltică.

Trebuie remarcat faptul că Stoltenberg vorbește despre ținte militare legitime, când vorbește despre țintele care pot fi lovite de Ucraina în afara frontierelor sale.

Amintim că în martie, unele publicații au raportat că SUA solicită Kievului să oprească loviturile asupra rafinăriilor rusești și alte infrastructuri energetice, deoarece se tem că acest lucru ar putea duce la o escaladare și mai mare și ar putea duce la o creștere globală a prețurilor energiei.

De asemenea, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a criticat distrugerea rafinăriilor de petrol de pe teritoriul Federației Ruse de către forțele de apărare ucrainene. Potrivit acestuia, astfel de atacuri „ar putea avea un efect de domino asupra situației energetice globale”.

Anterior, Bloomberg a scris că atacurile asupra rafinăriilor rusești ar putea submina politica americană.

În ultimele luni, Ucraina a lovit în mod regulat rafinăriile de petrol din Federația Rusă. Astfel, cea mai mare rafinărie a „Rosneft” din Ryazan și-a pierdut capacitatea în urma unui atac al dronelor ucrainene. Rafinăria a suferit daune grave la două dintre cele patru unități de procesare a petrolului. Rafinăriile sunt lovite pentru că furnizează combustibil pentru echipamentele Armatei ruse, susțin ucrainenii.

Potrivit HUR/GUR, direcția de informații a armatei ucrainene, până pe 27 martie, au avut loc cel puțin 12 atacuri asupra marilor rafinării și depozite de petrol rusești, nouă dintre atacuri fiind realizate în acest an.

Unele dintre rafinăriile avariate din Rusia necesită reabilitare care implică utilizarea unor tehnologii înalte la care rușii nu au acces sau au acces limitat.

Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU a efectuat deja 13 atacuri cu succes asupra rafinăriilor de petrol rusești, care au redus semnificativ exportul de produse petroliere.Serviciile de informații britanice au remarcat că loviturile dronelor ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești au dezactivat una dintre cele mai mari rafinării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel