SUA şi Alianţa Nord-Atlantică susţin că sistemul de rachete de croazieră SSC-8 încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat de Rusia şi SUA în 1987.
La începutul lunii februarie, Washingtonul a anunţat că se va retrage din INF, ceea ce a determinat Rusia să decidă suspendarea participării sale la acest tratat.
Stoltenberg i-a solicitat marţi Rusiei să nu irosească ''ultima şansă de a adopta calea responsabilă'', deşi a precizat că NATO trebuie să se pregătească pentru o lume fără tratatul INF.
Miniştrii apărării din statele aliate urmează să discute miercuri şi joi, la Bruxelles, despre măsurile care ar trebui adoptate pentru protejarea Europei de ameninţarea rachetelor ruse. ''Nu intenţionăm să desfăşurăm în Europa noi rachete nucleare cu baza la sol'', a explicat Jens Stoltenberg.
''Nu trebuie să replicăm exact ceea ce face Rusia, dar trebuie să fim siguri că avem (mijloace de) apărare şi descurajare eficiente'', a adăugat el.
Tratatul INF, semnat către finalul ''războiului rece'', a constituit baza arhitecturii de securitate a Europei în ultimele trei decenii.
Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a acuzat Rusia că încearcă să ''abată atenţia'' de la propriile încălcări, Moscova acuzând NATO că nu respectă INF.
Sistemul de apărare antirachetă din România şi Polonia este pur defensiv şi este dotat numai cu interceptori neînarmaţi, iar aici nu vor staţiona rachete ofensive, a mai spus Stoltenberg.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News