Aliații nu și-au respectat toate promisiunile față de Ucraina. Jens Stoltenberg: Ajutorul militar a fost marcat de întârzieri

Cristian Soare |
Data publicării:
Jens Stoltenberg / Estonian Presidency, flickr
Jens Stoltenberg / Estonian Presidency, flickr

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși aliații asigură 99% din asistența de apărare pentru Ucraina, ultimele luni au arătat că aliații nu și-au respectat toate promisiunile și că ajutorul a fost marcat de întârzieri. Stoltenberg a calificat asistența internațională acordată Ucrainei drept insuficientă și a făcut apel la comunitate, în special la aliați, să rectifice această situație.

 

Jens Stoltenberg a luat cuvântul la 27 mai în capitala bulgară Sofia, la o reuniune a Adunării Parlamentare a NATO, o adunare a parlamentarilor din țările NATO și din multe țări partenere, inclusiv din delegația ucraineană.

,,Când vine vorba de asistență militară, aproape toată asistența vine din partea țărilor NATO. Aliații NATO furnizează 99% din sprijinul militar acordat Ucrainei. Și datorită acestui sprijin, ucrainenii au reușit să elibereze 50% din teritoriul pe care Rusia l-a confiscat la începutul războiului", a subliniat el, adăugând că un grup și mai larg de țări oferă asistență umanitară și economică.

Șeful NATO a mai spus că, datorită acestui sprijin, Ucraina a reușit, printre altele, să provoace pierderi grele invadatorilor, să scufunde multe nave rusești în Marea Neagră și să deschidă un coridor pentru exportul de cereale.

 

Promisiuni nerespectate

 

,,Problema este că, în ultimele luni, nu am oferit Ucrainei ceea ce am promis. Statele Unite au petrecut șase luni convenind asupra unui nou set de ajutoare. Aliații europeni, care au promis 1 milion de obuze de artilerie, nu au furnizat această cantitate de muniție pentru Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg.

De asemenea, el a reamintit că doar Germania a răspuns până în prezent cu un sistem Patriot suplimentar, ca răspuns la apelurile urgente ale președintelui Zelenski pentru ajutor în domeniul apărării aeriene.

,,Și, bineînțeles, aceste întreruperi, aceste întârzieri în asistența militară au avut consecințe reale. Acestea nu sunt teorii academice. Faptul este că atunci când nu au apărare aeriană, când nu au proviziile promise, este dificil pentru ucraineni să își apere teritoriul", a declarat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a mulțumit Statelor Unite pentru recenta asistență suplimentară de 60 de miliarde de dolari și a declarat că "ajutorul curge din nou", dar a subliniat că NATO ar trebui să convină asupra modalităților de a oferi un "sprijin mai durabil și structurat instituțional" la summitul din iulie de la Washington.

,,Anunțurile ad-hoc, pe termen scurt, voluntare, sunt bune, dar pe termen lung avem nevoie de un sprijin mai previzibil și mai puternic pentru Ucraina și, prin urmare, cred că ar fi corect să ne punem de acord asupra unui rol mai mare al NATO în furnizarea acestui sprijin", a spus el.

Răspunzând la o întrebare adresată la Sofia, Stoltenberg a reiterat că Ucraina are dreptul de a folosi armele puse la dispoziție împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc, subliniind că Rusia desfășoară o agresiune, iar ucrainenii au dreptul de a se apăra în conformitate cu Carta ONU și cu alte legi internaționale.

,,Când dăm arme Ucrainei, acestea nu mai sunt ale noastre, sunt arme ucrainene", a spus secretarul general, subliniind că NATO nu se consideră parte la război, ci doar ajută Ucraina să se apere.

 

China, Iranul și Coreea de Nord ajută Rusia să lupte

 

Secretarul general al NATO a subliniat că principala regiune de operare a Alianței este zona nord-atlantică a Americii și a Europei, dar a precizat că securitatea este un fenomen global și a menționat că războiul Rusiei pe continentul european este susținut de țările asiatice.

,,Cei mai importanți furnizori și susținători ai războiului Rusiei în Ucraina în Europa sunt țările asiatice. China sprijină economia militară a Rusiei prin furnizarea de echipamente cu dublă utilizare și a devenit cel mai important partener comercial al acesteia. În niciun moment China nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. China a intensificat relațiile comerciale economice cu Rusia. 90% din microelectronica pe care o primește Rusia provine din China. Iar aceste microprocesoare și microelectronice sunt echipamentele pe care Rusia le folosește pentru a fabrica rachete, tancuri de luptă, avioane, care au fost apoi folosite pentru a duce un război de grup împotriva Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel