Stoltenberg spune că războiul se va încheia rapid dacă Ucraina va ceda temporar teritoriile ocupate de Rusia

Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency
Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency

O declarație surprinzătoare a fost făcută de fostul secretar general al NATO și viitor președinte al Conferinței de securitate de la München, Jens Stoltenberg, către portalul Table.Briefings. 

Stoltenberg a declarat că cedarea temporară a teritoriului ucrainean către Rusia poate fi o opțiune pentru a obține un capăt rapid al războiului.

„Dacă linia de încetare a focului înseamnă că Rusia continuă să controleze toate teritoriile ocupate, aceasta nu înseamnă că Ucraina trebuie să renunțe la teritoriu pentru totdeauna”, a declarat Stoltenberg pentru Table.Briefings.

El a susținut cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca niciun teritoriu să nu fie cedat Rusiei în cazul unei încetări a focului, dar consideră că acest lucru este puțin probabil, având în vedere situația militară actuală din Ucraina.

„Avem nevoie de o linie de încetare a focului și, desigur, acea linie ar trebui să includă în mod ideal toate zonele pe care Rusia le are în prezent. Dar ele nu sunt neapărat realiste în viitorul apropiat”, a spus fostul secretar general al NATO.

 

Garanțiile pentru Ucraina nu înseamnă automat aderarea la NATO

 

Potrivit acestuia, este important ca guvernul de la Kiev să primească garanții de securitate în schimbul ocupării temporare a teritoriului.

Garanțiile s-ar putea să nu fie doar apartenența la NATO, ci „există și alte modalități de a înarma și de a sprijini ucrainenii”.

Într-un interviu acordat vineri Sky News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat că este dispus să pună capăt războiului din Ucraina în schimbul aderării țării sale la NATO, chiar dacă Rusia nu returnează imediat teritoriile ocupate.

„Dacă vrem să punem capăt fazei fierbinți a războiului, ar trebui să aducem zona Ucrainei pe care o controlăm sub umbrela protectoare a NATO”, a spus Zelenski. Și a continuat: „Acest lucru trebuie să se întâmple rapid și atunci Ucraina poate să-și revendice diplomatic părțile rămase din teritoriul său”.

Zelenski a făcut o declarație similară, după o întâlnire cu noua şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, ambii aflaţi într-o vizită simbolică de sprijin la Kiev în prima zi a mandatului lor.

Președintele Zelenski a subliniat că invitația de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO) trebuie făcută pentru întregul teritoriu al Ucrainei, dar că Articolul 5 nu se va activa pentru întreg teritoriul Ucrainei, în timpul războiului. Ucraina nu va accepta niciodată o altă formulă de intrare în NATO, a spus Zelenski.

Articolul 5 din Tratatul NATO prevede că, dacă un stat membru al Alianței este victima unui atac armat, toți membrii rămași ai Alianței vor considera acest act de violență ca un atac armat împotriva lor tuturor și vor lua toate măsurile pe care le consideră adecvate pentru a ajuta statul aliat care a fost atacat.

Citește și: Modelul RFG? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel