Trump, care încearcă să fie reales, și-a atras criticile pentru că a declarat pe 10 februarie că nu va proteja țările NATO care nu își respectă angajamentele privind o alocare bugetara mai mare pentru aparare. "De fapt, aș încuraja (Rusia) să facă ce naiba vrea", a spus Trump la un miting electoral.
Președintele american Joe Biden a precizat că declarația lui Trump a trimis un mesaj periculos și "ne-american" comunității internaționale, calificând-o drept o "invitație" adresată președintelui rus Vladimir Putin de a invada statele mebre NATO.
În cadrul unei conferințe de presă înaintea reuniunilor miniștrilor apărării din NATO de la Bruxelles, Stoltenberg a fost întrebat de un jurnalist dacă declarațiile lui Trump "vor semnala începutul sfârșitului NATO și începutul a altceva în Europa".
"Salut faptul că aliații europeni investesc mai mult în apărare. NATO a cerut acest lucru de foarte mulți ani, iar NATO a cerut, de asemenea, ca aliații europeni să investească mai mult în capacități importante, în mai multe forțe și într-o pregătire ridicată. Acum, aliații europeni oferă acest lucru, iar acesta este un lucru bun. Dar aceasta nu este o alternativă la NATO", a răspuns Stoltenberg.
,,Aceasta este, de fapt, o modalitate de a consolida NATO și nu ar trebui să urmăm nicio cale care să indice că încercăm să separăm Europa de America de Nord. Forța este dată de faptul că Europa și America de Nord sunt împreună în NATO", a precizat Stoltenberg.
Statele membre NATO din afara U.E acoperă 80% din cheltuielile de apărare ale NATO, iar aici "nu este vorba doar de resurse, ci și de geografie", a spus Stoltenberg.
,,Dacă ne uităm spre sud, avem Turcia, un aliat care nu este membru U.E, dar care este important pentru flancul sudic. În Nord avem țări precum Norvegia și Islanda, poate nu cele mai mari puteri militare, dar totuși extrem de critice pentru legătura transatlantică, pentru protecția Americii de Nord și a Europei. Iar în Vest, aveți Statele Unite, Canada, dar și Regatul Unit", a explicat el.
,,Așadar, forța NATO este că aducem împreună Europa și America de Nord; împreună, avem 50% din rolurile puterii economice; 50% din rolurile puterii militare, așa că, atâta timp cât stăm împreună, suntem capabili să transmitem un mesaj oricărui adversar că suntem capabili să protejăm toți aliații".
Biden a abordat afirmațiile incendiare ale lui Trump într-o declarație prin care a îndemnat Camera Reprezentanților să adopte un proiect de lege de finanțare suplimentară care ar trimite 60 de miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina. Senatul a adoptat pachetul de ajutor bipartizan la începutul zilei de 13 februarie.
Republicanii din Congres au blocat ajutorul pentru Ucraina timp de luni de zile în cadrul unei dezbateri controversate privind frontiera dintre SUA și Mexic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News