Stoltenberg nu vrea forțe kosovare în enclava sârbă din nord. NATO, în dezacord cu liderii din Kosovo

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Forța de Securitate a Kosovo (FSK) nu ar trebui să fie desfășurată în enclava sârbă din nordul Kosovo, fără acordul prealabil al comandantului KFOR, iar integrarea Kosovo în Alianța Nord-Atlantică necesită consensul României, Greciei, Slovaciei și Spaniei, țări care nu au recunoscut independența fostei provincii sârbe.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Priștina, că Acordul din 2013 dintre Kosovo și NATO, în temeiul căruia Forța de Securitate a Kosovo nu ar trebui să fie desfășurată în zona majoritar locuită de etnici sârbi din nordul Kosovo, fără aprobarea prealabilă a comandantului KFOR, este încă valabil.

Înainte de a se adresa mass-media, Stoltenberg s-a întâlnit la Priștina cu liderii politici kosovari,  prim-ministrul Albin Kurti și președintele Vjosa Osmani. Jens Stoltenberg a afirmat că problema poziționării FSK în nord a fost tema discuțiilor cu premierul Kurti, care consideră acordul ca fiind dăunător.

 

Forțe kosovare în nord, doar cu acordul prealabil al KFOR

 

Kurti a confirmat că, în luna mai 2021, a trimis acordul semnat de fostul președintele al Kosovo, Hashim Thaci, și de fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la parchet. Într-o scrisoare din 2013, Thaci l-a asigurat pe Rasmussen că, FSK "va întreprinde o misiune în nordul Kosovo numai cu acordul prealabil al KFOR", forța NATO de menținere a păcii.

Stoltenberg a declarat la conferința de presă, care a avut loc pe aeroportul militar KFOR Slatina, situat lângă Priștina: "Se aplică în continuare și reflectă atât sensibilitățile, cât și provocările. Cred că este cel mai bun mod de a găsi în continuare echilibrul corect și de a evita orice situație, care ar putea submina și slăbi eforturile de găsire a unei soluții politice, precum și dialogul Priștina-Belgrad".

Comentând decizia lui Kurti de a trimite acordul la parchet, Jens Stoltenberg a precizat: "Când semnezi un acord, acesta continuă (chiar) când ai oameni noi în funcții de responsabilitate".

Stoltenberg a menționat că NATO va continua să sprijine FSK, dar în cadrul mandatului său inițial, cel de dinainte de decizia autorităților kosovare de a o transforma într-o armată. "Când s-a luat decizia, am spus că este greșită. NATO va continua să colaboreze cu FSK în cadrul mandatului său inițial. Aceasta este ceea ce susținem", a precizat Stoltenberg.

 

Transformarea FSK într-o forță armată, aprobată de Parlamentul din Kosovo

 

Parlamentul Kosovo a aprobat în 2018 modificările legale pentru transformarea mandatului FSK într-o forță armată. Procesul de transformare este de așteptat să dureze zece ani.

Stoltenberg a refuzat să comenteze planul de construire a unui poligon de antrenament al FSK în Mitrovica de Sud, declarând că, "acestea sunt probleme sensibile, care evidențiază importanța respectării faptului că există opinii diferite". Prin urmare, a subliniat secretarul general al NATO, nu ar trebui făcut nimic care să submineze eforturile de a găsi o soluție politică și de a face progrese în dialogul Priștina-Belgrad.

Vorbind despre calea Kosovo către NATO, Stoltenberg a afirmat că, cei patru aliați NATO (România, Slovacia, Spania și Grecia), care nu recunosc Kosovo, "reflectă realitatea politică". "Aderarea la NATO se bazează pe consens. Avem nevoie ca toți aliații să fie de acord. Prin urmare, singura modalitate de a obține calitatea de membru pentru oricine, este ca toți aliații să fie de acord. Cel mai important lucru pe care îl poate face Kosovo acum, este să continue dialogul cu Serbia". (...) ”Pentru că, la un moment dat, trebuie să vedeți normalizarea. Acest lucru va fi important atunci când, vine vorba de relațiile dintre Priștina și Belgrad, dar va fi important și atunci când vine vorba de relațiile Kosovo cu toate instituțiile internaționale, inclusiv NATO".

Președintele Kosovo, Vjosa Osmani, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat pe rețelele de socializare că, "NATO are un rol crucial în libertatea Kosovo, iar, în prezent, prin trupele KFOR, contribuie decisiv la asigurarea unui mediu pașnic și sigur".

Vjosa Osmani a menționat că, "KFOR continuă pregătirea FSK, al cărui procesul de tranziție în armată se desfășoară în conformitate cu standardele NATO, fiind demnă de a deveni parte a acestei organizații".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel