Stoltenberg, după reuniunea Consiliul NATO-Ucraina: Țările Alianței sporesc ajutorul pentru Ucraina

Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency
Foto: Jens Stoltenberg / flickr, Estonian Presidency

O reuniune a Consiliului NATO-Ucraina a avut loc la Bruxelles, după cel mai mare atac al Rusiei asupra Ucrainei, din 26 august.

Țările membre NATO vor spori ajutorul acordat Ucrainei, a afirmat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pe baza rezultatelor reuniunii Consiliului Ucraina-NATO, care a avut loc la Bruxelles pe 28 august.

Reuniunea a fost convocată la cererea Ucrainei și a avut loc la nivel de ambasadori. Ministrul Apărării al Ucrainei Rustem Umerov, care a participat la întâlnire prin videoconferință, a vorbit despre situația actuală de securitate și nevoile prioritare ale Ucrainei.

"Aliații au confirmat astăzi că sporesc ajutorul militar pentru Ucraina. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei echipamentul și muniția necesare pentru a se apăra împotriva invaziei rusești. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a continua lupta", a subliniat Stoltenberg.

"Ministrul Umierov a informat despre ultimele lovituri aeriene ruse, situația de luptă din Donbas și obiectivele operațiunii Kursk. Le-a mulțumit aliaților pentru promisiunile recente de ajutor și F-16 în acțiune", a declarat un diplomat NATO, sub acoperirea anonimatului.

Consiliul NATO-Ucraina a fost creat la summitul NATO din iulie 2023 și servește drept forum pentru consultări comune, luare a deciziilor și activități între NATO și Ucraina. Ambasadorii statelor membre NATO și oficialii ucraineni sunt de obicei prezenți la reuniunile consiliului.

 

Germania și Marea Britanie - „continuăm să sprijinim Ucraina”

 

Germania și Marea Britanie au încheiat o declarație „cu privire la aprofundarea și consolidarea relațiilor”. Regatul Unit și Germania sunt parteneri apropiați și „având în vedere provocările actuale”, sunt convinse că a sosit momentul să ducă relația bilaterală ”la un alt nivel”, arată Reuters.

Cooperarea în politica externă „pentru pace și securitate” se numără printre prioritățile părților. ”Căutăm să descurajăm o Rusie mai agresivă, să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina și să consolidăm apărarea europeană”, se spune în textul declarației.

„În calitate de membri europeni lideri ai NATO, vom lucra împreună cu aliații și partenerii noștri pentru a ne asigura că capacitatea noastră de a ne apăra în regiunea euro-atlantică rămâne robustă în orice moment și împotriva oricărui posibil amenințare sau adversar”, se mai arată în declarație.

Documentul a fost semnat în timpul vizitei premierului britanic Keir Starmer la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel