"China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, însă, Beijingul alimentează războiul din Europa. Nu poţi să mergi în ambele direcţii", a mai spus Stoltenberg.
Şeful NATO a afirmat că a existat o creştere semnificativă a vânzărilor de piese de vehicule, de microelectronică şi alte tehnologii pe care le foloseşte Moscova pentru a produce rachete, tancuri şi avioane care sunt folosite împotriva Ucrainei.
Nu există informaţii care să indice că Beijingul furnizează Rusiei arme sau muniţie. Cu toate acestea, alte exporturi din China către Rusia au crescut semnificativ de la începutul războiului şi după ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei.
Potrivit experţilor occidentali, aceste exporturi includ aşa-numitele bunuri "cu dublă utilizare", care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi în scopuri militare.
Comentând situaţia de pe teren în Ucraina, Stoltenberg a declarat că "Ucraina a suferit eşecuri pe câmpul de luptă din cauza lipsei de muniţie şi arme. Însă nu este încă prea târziu ca Ucraina să câştige", a mai spus el.
Statele NATO trebuie să furnizeze Kievului mai multe arme şi muniţie, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană şi arme cu rază lungă de acţiune, a mai spus Stoltenberg.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News