Stoltenberg anunță că 18 din cele 31 de state NATO vor cheltui 2% din PIB pentru apărare în acest an

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: NATO.int
Sursă foto: NATO.int

Cheltuielile de apărare sunt definite de NATO ca plăți efectuate de un guvern național pentru a satisface nevoile forțelor sale armate, ale Aliaților sau ale Alianței.

În 2014, șefii de stat și de guvern NATO au convenit să aloce 2% din Produsul Intern Brut (PIB) național pentru cheltuielile de apărare.

Iată că la 10 ani de la acest angajament, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că 18 dintre cele 31 de țări membre NATO sunt pregătite să atingă obiectivul de cheltuieli pentru apărare de două procente din produsul intern brut în 2024, se arată într-un comunicat al Alianței.

„Acesta este un alt număr record și o creștere de șase ori față de 2014, când doar trei aliați îndeplineau acest obiectiv”, a spus el reporterilor la un briefing de presă, potrivit săptămânalului american Barron's. Cu toate acestea, el nu a indicat care țări specifice vor îndeplini obiectivul și care nu au îndeplinit încă.

Publicația Financial Times reamintea că în 2016, doar cinci țări membre îndeplineau acest obiectiv.

Totuși, în urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, statele membre NATO și-au mărit semnificativ cheltuielile pentru apărare. Se mai precizează că cheltuielile au crescut și sub fostul președinte Donald Trump, care a criticat aliații europeni pentru cheltuielile scăzute pentru apărare. Trump a condus SUA în 2017-2021.

Creștere spectaculoasă a cheltuielilor militare

Foto ilustrativ. Proiectil perforant / SHAPE NATO

De exemplu, Polonia cheltuiește astăzi 3,9% din PIB pentru apărare, depășind chiar și Statele Unite, care cheltuiesc trei procente. Dar unele țări sunt încă în urmă, cum ar fi Spania, care cheltuie puțin peste un procent.

România a estimat că va aloca, în 2023, pentru apărare 2,44% din PIB, peste o treime din cheltuieli fiind direcționate direct către achiziții de echipament militar. Totuși, la acest capitol trebuie remarcat că Polonia, Finlanda și Ungaria folosesc jumătate din sumele alocate armatei doar pentru achizițiile de tehnică militară.

Potrivit proiectului de buget, suma alocată apărării în anul 2024 se cifrează la 95.224.836.000 lei (peste 19 miliarde de euro), arată Agerpres.

Trebuie reamintit faptul că, la nivelul Uniunii Europene, alocările bugetare pentru apărare ale UE în anul 2023 vor atinge recordul de 270 de miliarde de euro, după cum anunța, în luna decembrie, președintele Consiliului European, Charles Michel.

 Practic, în ultimii doi ani toate 27 de state membre ale UE și-au intensificat achizițiile de tehnică militară nouă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel