Bulgaria a trebuit să meargă pe o linie fină, încercând să sprijine în mod discret Ucraina fără a provoca Rusia. Statul balcanic a fost influențat din punct de vedere istoric de Moscova. Opiniile privind Ucraina sunt împărțite în rândul celor 6,7 milioane de cetateni, dintre care mulți sunt victime ale propagandei Kremlinului.
Noul guvern de coaliție de la Sovia, ales în iunie după doi ani de blocaj politic, incearca acum acum sa ghideze Bulgaria spre Kiev și spre Occident. Sofia a trimis discret muniție către Kiev încă din 2022, dar cea mai recentă promisiune de 100 de vehicule blindate a fost primul pachet anunțat public.
"În primul rând, aceasta este o obligație morală de a ajuta victima unei agresiuni", a precizat ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, într-un interviu acordat publicației Kyiv Independent.
,,Dar este, de asemenea, în interesul nostru strategic ca Ucraina să rețină agresiunea rusă și să reușească să își recupereze suveranitatea și integritatea teritorială. Acest lucru este esențial pentru stabilitatea în Europa - în special pentru Europa de Est în regiunea Mării Negr", a spus Tagarev.
Totusi, Bulgariei ii este greu să se desprindă de Rusia, a cărei propagandă este influentă în politica bulgară și în rândul publicului. Președintele în exercițiu, Rumen Radev, este pro-rus.
Tagarev a spus că există politicieni care se opun acordării de arme Ucrainei, susținând că încearcă să obțină pacea mai repede, deși acest argument nu are sens.
De asemenea, Bulgaria depinde foarte mult de petrolul rusesc.
Unii bulgari încă văd Rusia ca fiind puterea care le-a eliberat țara de Imperiul Otoman în anii 1800. Narațiunile Kremlinului sunt "acceptate destul de favorabil de o parte semnificativă a populației", dar acest lucru se schimbă.
Un număr tot mai mare de bulgari sprijină Ucraina, a spus el. Războiul Rusiei din Ucraina pare să fie semnalul de alarmă de care țara sa avea nevoie.
Dezinformarea pro-rusă lovește puternic și Bulgaria, Tagarev afirmând recent că "afectează grav capacitatea de luptă a armatei".
Fiind cea mai săracă țară din U.E, a fost dificil pentru Bulgaria să adune fonduri suficiente pentru a-și moderniza forțele armate la standardele NATO. Inventarul militar al Bulgariei este destul de aproape de cel pe care îl avea în 1980, potrivit site-ului olandez Oryx. Instabilitatea politică a înrăutățit situația.
"Acum bugetul este majorat, primim mai mulți bani, avem nevoie de mai mult armament, avem nevoie de oameni, de instruire, de infrastructură și de toate acestea", a declarat Tagarev, adăugând că acum există mai multe oportunități și cerere pentru o modernizare rapidă a forțelor armate bulgare.
Întrebat despre planurile Bulgariei cu privire la modul în care intenționează să furnizeze Ucrainei armele sale din epoca sovietică, ministrul apărării a declarat: "Facem tot ce este posibil", furnizând în principal produse realizate de propria industrie de apărare - specializată în mod tradițional în arme de calibru mic, arme ușoare și muniție.
,,Ca politică guvernamentală, oferim oportunități pentru companii și depinde acestea să semneze contracte, să găsească modalități de a-și livra produsele în Ucraina", a declarat ministrul, adăugând că majoritatea companiilor de apărare din Bulgaria sunt private.
Tagarev a declarat că producția industrială și exporturile Bulgariei s-au dublat sau triplat anul trecut "pentru un miliard sau mai mult de euro". El a lăsat să se înțeleagă că "presupunerea este că, în mare parte, acest lucru se datorează exportului de muniție și material de la companiile bulgare".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News