Stimulată de lecțiile învățate din războiul din Ucraina, U.S. Army pregătește o nouă strategie privind artileria

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un soldat american urmărește artileriştii ucraineni trăgând cu obuzierul autopropulsat M109 în zona de antrenament Grafenwoehr, Germania, pe 12 mai 2022. Sgt. Spencer Rhodes US Army
Un soldat american urmărește artileriştii ucraineni trăgând cu obuzierul autopropulsat M109 în zona de antrenament Grafenwoehr, Germania, pe 12 mai 2022. Sgt. Spencer Rhodes US Army

Stimulată de lecțiile învățate din războiul din Ucraina, U.S. Army lucrează la o nouă strategie privind artileria convențională, așteptată până la sfârșitul acestui an, potrivit generalului James Rainey, șeful Comandamentului pentru Previzionare al Forțelor Terestre (Army Futures Command). „Am făcut un studiu strategic foarte amănunțit asupra sprijinului oferit de artileria de precizie cu rază lungă de acțiune”, a declarat Rainey pentru publicația americană Defense News într-un interviu exclusiv pe 27 iulie.

 

 

Publicitate

Reamintim că începând cu iunie 2022, SUA au furnizat Ucrainei sisteme M142 HIMARS care reprezintă etalonul la nivel mondial pentru artileria de mare precizie cu rază lungă de acțiune.

„Facem același lucru acum pentru artileria convențională”, a spus el, adăugând că „loviturile de precizie sunt critice, dar și artileria convențională (sistemele de artilerie cu țevi – nota autorului) este critică”.

Potrivit lui Rainey, a venit timpul pentru o analiză care poate contribui la strategia de artilerie. Analiza va fi bazată atât pe „ceea ce se întâmplă în Ucraina”, cât și pe ceea ce are nevoie U.S. Army (Forțele Terestre americane) din zona Pacificului în ceea ce privește artileria convențională.

Pentagonul a trimis cantități mari de artilerie pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse, inclusiv cel puțin 198 obuziere de 155 mm, 72 obuziere de 105 mm, câteva milioane de proiectile de artilerie și 38 HIMARS (Sisteme de Rachete de Artilerie de Mare Mobilitate), potrivit unui raport din 25 iulie al Departamentului de Stat al SUA.

Strategia va determina atât capabilitatea, cât și capacitatea privind existentul și de ce ar putea avea nevoie U.S. Army, a spus Rainey. Strategia va lua în considerare, de asemenea, noi tehnologii pentru a spori loviturile cu artileria convențională pe câmpul de luptă, cum ar fi progresele în materie de propulsie care fac posibil ca tunurile de rază medie să tragă la aceeași distanță ca sistemele cu rază mai lungă.

Robotica este un alt domeniu care va influența strategia, cum ar fi încărcătoarele automate pentru muniții. U.S. Army a experimentat cu încărcătoare automate pentru artilerie, precum și modalități de îmbunătățire a ratei de tragere a obuzierelor.

„Unii dintre aliații noștri NATO au un kit [și] capabilități foarte bune de care suntem interesați”, a menționat Rainey.

US Army dezvoltă în prezent un tun autopropulsat cu rază extinsă de lovire (ERCA - Extended Range Cannon Artillery) care utilizează o țeavă de lungime mare - calibru 58, montată pe șasiul unui obuzier Paladin. Sistem Paladin intră în categoria artileriei cu rază medie.

Vor fi construite 20 de prototipuri ale sistemului ERCA: două pentru teste distructive, iar restul de 18 pentru un divizion care urmează să primească sistemele până în trimestrul patru al anului fiscal 2023. Unitatea va rula timp de un an tunurile în cadrul unor teste operaționale.

Observațiile din primele teste ale prototipurilor ERCA au arătat o uzură excesivă a țevii după tragerea unui număr relativ scăzut de proiectile. U.S. Army intenționează să adune mai multe informații pe parcursul testelor operaționale pentru a determina fiabilitatea.

US Army caută deja modalități de îmbunătățire a cadenței de tragere înainte ca țeava să necesite înlocuirea. În acest scop, se fac modificări la țeavă (materialele utilizate și designul acesteia), la încărcătura de propulsie și la proiectile.

Rolul ERCA în strategie rămâne de văzut, dar programul prototip se confruntă cu o oarecare întârziere, potrivit lui Doug Bush, șeful de achiziții al U.S. Army.

Chiar și așa, „cerința pentru lovituri de artilerie cu rază extinsă este absolut o cerință valabilă”, a spus Rainey.

Generalul Rainey consideră că la succesele de pe front ale armatei ucrainene a contribuit decisiv artileria de precizie.

„Cred că tot ceea ce vedem în Ucraina [se referă] la relevanța artileriei de precizie, la toată tehnologia emergentă, dar cel mai mare ucigaș pe câmpul de luptă este artileria convențională, artileria cu proiectile puternic explozive”, a spus el.

U.S. Army a analizat, în 2021, tipurile existente de obuziere autopropulsate de 155 mm, pentru a găsi orice ar putea oferi o îmbunătățire a razei de acțiune, a cadenței de tragere și a mobilității față de sistemele de artilerie utilizate în echipele de luptă ale brigăzii Stryker. A evaluat ofertele a cel puțin patru companii străine într-o demonstrație în poligon, inclusiv cu trageri cu muniție de război, dar nu a avansat cu o nouă capabilitate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel