Știați că: După ce Tu-95 rus a lansat „Bomba Țarului” a pierdut 1.000 metri altitudine din cauza undei de șoc. E cea mai puternică bombă nucleară detonată vreodată

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardierul rus Tu-95 lansând Bomba Țarului, photo source: Ministerul Aprării de la Moscova via REDDIT
Bombardierul rus Tu-95 lansând Bomba Țarului, photo source: Ministerul Aprării de la Moscova via REDDIT

Cea mai puternică bombă nucleară detonată vreodată a fost numită sugestiv „Bomba Țarului”.

Bomba a fost detonată de un bombardier Tu-95 deasupra insulei Novaia Zemlia, pe data de 30 octombrie 1961 de către sovietici.

Bomba a fost parașutată și a fost detonată deasupra solului. Întregul test a fost fotografiat și filmat de la bordul unui alt avion sovietic de tip Tu-16.

Bomba cu hidrogen, care avea forţa a 50 de milioane de tone de explozibil convenţional, a fost detonată în cadrul unui test în octombrie 1961, la 4.000 de metri deasupra arhipelagului izolat Novaia Zemlia, de la Cercul Arctic.

"Bomba Ţarului" a depăşit de departe cea mai mare explozie pe care au efectuat-o vreodată SUA, cea a unei bombe de 15 megatone, "Castle Bravo", detonată în Atolul Bikini în 1954.

Există declarații potrivit cărora unde de șoc a spart ferestre chiar și la o distanță de sute de kilometri de locul unde a fost detonată bomba. Pe o suprafață de 35 de kilometri, bomba a evaporat totul.

 

Bombardierul Tu-95 care a lansat Bomba Țarului a fost ajuns de unda de șoc la 115 kilometri de punctul de detonare și a căzut în gol 1.000 de metri

 

2. Bomba Țaru... (bomba-tarului_60260500.jpg)

Numele de cod al bombei a fost Vanya AN602 (RDS-220)  iar CIA a etichetat-o Joe 111.

Pentru a transporta bomba, care cântărea 27 de tone, având o lungime de 8 metri și un diametru de 2.1 metri, unui avion de tip Tu-95V i-au fost aduse modificări.

Bomba a fost parașutată pentru a întârzia căderea și a permite bombardierului Tu-95, care a lansat-o, și avionului Tu-16 ce escorta bombardierul, să se îndepărteze cât mai mult. Rușii estimau că avioanele vor ajunge la o distanță de 45 de kilometri de locul unde bomba va exploda, mărind șansele de supraviețuire.

Dar unda de șoc a prins din urmă bombardierul.

Publicația The Aviation Geek Club amintește că  bomba a fost lansată de Tu-95 de la o altitudine de 10.500 metri, la aproximativ două ore după decolare. 

În momentul detonării bombardierul se afla la o distanță de 39 de kilometri, iar aeronava Tu-16 la 53 de kilometri. Unda de șoc însă a ajuns din urmă bombardierul, când acesta se afla deja la 115 kilometri de punctul de detonare, iar Tu-16 la 205 kilometri. 

Ambele aeronave trecut cu bine peste impact, în ciuda faptului că, amintește sursa citată, bombardierul Tu-95 a căzut în gol 1.000 m în momentul în care unda de șoc l-a lovit.

În urmă cu trei ani rușii au desecretizat imagini video din momentul lansării și detonării bombei.

Youtube video image

 

9 puteri nucleare dețin în total 9.576 de focoase nucleare

 

Potrivit datelor publice disponibile, la începutul anului 2023, cele nouă puteri nucleare oficiale și neoficiale (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistanul, Coreea de Nord și Israelul) dețineau împreună 9.576 de focoase nucleare, gata să fie folosite, ceea ce reprezintă o putere echivalentă cu peste 135.000 de bombe precum cea lansată de americani la Hiroshima.

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are în continuare cel mai mare depozit de arme nucleare din lume, controlând aproximativ 5.580 de focoase nucleare. Dintre acestea, aproximativ 1.200 sunt expirate, dar în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de lansatoarele strategice și forțele nucleare tactice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel