Pe 4 iulie, s-a informat oficial că trupele ucrainene au readus Insula Șerpilor sub controlul Ucrainei, mesajul fiind transmis de Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, în timpul unui briefing.
Ocupantul rus a părăsit Insula Șerpilor după o acțiune militară reușită a Ucrainei
Trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor pe 30 iunie. Forțele Armate ucrainene au susținut că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei operații militare reușite, în care unitățile de rachete și artilerie ucrainene au supus unui foc constant forțele și mijloace ruse de pe insulă.
Pe 1 iulie, la doar o zi după retragere, forțe aeriene ruse au lansat un atac aerian asupra insulei folosind două avioane Su-30 VKS care au decolat de la baza aeriană din Belbek (Peninsula Crimeea).
Deja pe 3 iulie au apărut fotografii cu retragerea forțelor ruse de pe Insula Șerpilor, din imagini rezultând că pentru transportul militarilor au fost folosite elicoptere Mi-8/17 și Mi-24/35.
Un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 și un radar P-18, abandonate de ruși
Potrivit ucrainenilor, grăbiți să se retragă cât mai repede, rușii au lăsat pe insulă un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 și un radar P-18 (de gamă metrică, utilizat pentru supravegherea aeriană, descoperirea și urmărirea țintelor aeriene).
Informațiile despre distrugerile semnificative provocate forțelor ruse de pe Insula Șerpilor au apărut încă din 21 iunie. La acel moment, Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene informa că, în urma folosirii “diverselor forțe șii mijloace” forțele ruse au suferit pierderi semnificative. Ulterior, același comandament anunța că peste 10 lovituri au fost executate asupra insule pe 27 iunie.
În materialele informative postate de Forțele Armate ucrainene se arată cum au lovit insula folosind drone Bayraktar TB-2, dar și tunurile autopropulsate autohtone 2S22 „Bogdana” de 155 mm.
În pofida faptului că Federația Rusă neagă acest lucru, e foarte probabil ca retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor să se fi datorat și introducerii în luptă, de către Ucraina, a sistemelor de tip HIMARS și Harpoon pe care le-a primit recent.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News