Publicitate
„Inamicul rus încearcă să îmbunătățească poziția tactică în direcția Bugului de Sud. Nu este exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei republici Transnistria pentru a sprijini operațiunea ofensivă în această direcție. Pe aerodromul de la Tiraspol se desfășoară pregătirile pentru primirea aeronavelor”, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Defense Express.
,,Inamicul nu abandonează încercările de a implica mercenari din alte țări în ostilitățile împotriva Ucrainei pentru a compensa pierderile înregistrate. În același timp, folosirea mercenarilor nu va avea un impact semnificativ asupra cursului ostilităților, având în vedere numărul lor mic'', mai spune sursa citată.
Publicaţia Deschide.md precizează că aceasta nu este prima avertizare care vine din partea Ucrainei.
Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susținea că Rusia și-ar repoziționa soldații din Transnistria, ar avea loc „o intensificare a pregătirilor” în ceea ce privește implicarea trupelor rusești, staționate acolo de zeci de ani, pentru a efectua „provocări și demonstrații” la granița cu Ucraina.
Atât autoritățile de la Chișinău, cât și pretinsele autorități de la Tiraspol au infirmat faptul că în regiunea transnistreană s-ar înregistra anumite mișcări.
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a infirmat, recent, declarațiile Armatei ucrainene despre o eventuală mobilizare a trupelor rusești în regiunea tansnistreană. În cadrul unei conferințe de presă, Sandu a declarat că în prezent nu sunt înregistrate astfel de acțiuni.
„Pacificatorii intră în regiunea transnistreană prin punctele de trecere controlate de autoritățile constituționale ale R. Moldova și nu avem o creștere și nu se poate întâmpla o asemenea creștere fără ca organele constituționale să cunoască acest lucru. Ceea ce vedem în presă sunt discuții despre anumite mișcări pe teritoriul transnistrean, aici am văzut reacțiile ministerului de Interne, a ministerului Apărării, a Biroului de reintegrare. Nu se confirmă. Din informațiile noastre dar și a partenerilor de dezvoltare, nu avem lucruri care ar indica o schimbare majoră acolo, dar riscurile sunt, situația se poate schimba foarte repede”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe pe 4 aprilie 2022.
Și prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavrilița, a spus că autoritățile de la Chișinău nu văd implicarea R. Moldova sau a regiunii transnistrene în războiul din Ucraina.
„Într-adevăr, Moldova este într-o situație complexă, o țară mică într-o regiune cu riscuri de securitate înaltă și cu o regiune separatistă pe teritoriul căreia se află trupe ale Federației Ruse. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în regiune, suntem vigilenți. Deocamdată, nu vedem planuri pentru implicarea R. Moldova sau a regiunii transnistrene în acest război, dar desigur că situația este incertă și de aceea trebuie să rămânem vigilenți și să continuăm să lucrăm cu partenerii noștri pentru a asigura pacea și stabilitatea în Republica Moldova”, a declarat Natalia Gavrilița în data de 5 aprilie 2022, în cadrul Conferinței donatorilor „Moldova Support Platform”, de la Berlin.
Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană, la fel, au negat informația publicată de către Forțele Armate ale Ucrainei, precum că în regiunea separatistă are loc redislocarea forțelor armate din regiune și a celor ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News