În ultimii ani, potrivit The New York Times, Statul Islamic a găsit o nouă linie de salvare, în Africa, încheind alianțe cu grupări militante locale pentru a-și consolida profilul, a crește strângerea de fonduri și a crește numărul de recruți.
Din observațiile experților, multe dintre răscoalele de pe continentul african sunt doar vag legate de Statul Islamic. Cu toate acestea, în 2020, pe măsură ce violența extremiștilor islamici de pe continentul african a atins un nivel record, Statul Islamic a revendicat mai multe dintre aceste atacuri pentru a proiecta o imagine de forță și a-și inspira susținătorii din întreaga lume.
Colin Clarke, analist la Soufan Group, o consultanță de securitate cu sediul în New York, susține că Statul Islamic, ca organizație în sens mai larg, "suferă". În consecință, pentru a îmbunătăți moralul susținătorilor săi, liderii caută să ridice secte locale, care par să promită un ritm operațional ridicat.
Timp de peste un deceniu, oficialii militari și specialiști în antiterorism americani au avertizat că Africa este pregătită să devină următoarea frontieră a organizațiilor teroriste internaționale precum Al Qaeda și, mai recent, Statul Islamic. Ambele organizații au încheiat alianțe cu grupările jihadiste africane în ultimii ani și au înființat noi fortărețe în Africa de Vest, de Nord și Centrală, de unde pot efectua atacuri la scară largă.
Conform New York Times, Statul Islamic, în timp ce încearcă să recupereze teren în Orientul Mijlociu, s-a orientat spre noi puncte de sprijin din Africa, unde mânia împotriva guvernelor corupte și forțele locale slab echipate au dat naștere unor grupări armate. De exemplu, în toată regiunea Sahel, care se întinde din Senegal până în Sudan, grupările armate s-au infiltrat în zone neafectate anterior de violența extremistă.
În nord-estul Nigeriei, Statul Islamic exercită influență asupra afiliatului său local, Statul Islamic din Africa de Vest (ISWAP), oferindu-i formatori și finanțare. De asemenea, de-a lungul coastei Oceanului Indian, în Somalia, în Cornul Africii, militanții legați de al-Qaeda au stabilit controlul asupra unor secțiuni mari din zonele rurale. Nu în ultimul rând, un alt exemplu important este insurecția din Mozambic, care a început acum trei ani cu zeci de luptători și s-a transformat într-un adevărat conflict, deși, potrivit multor cercetători, rămâne o mișcare în mare parte indigenă născută din revendicări locale.
Statul Islamic a cerut credit pentru insurecția din Mozambic, care a început în orașul de coastă Palma, situat în provincia nordică Cabo Delgado. Regiunea a fost afectată din 2017 de un val de violență islamistă, inițial departe de legăturile cu Statul Islamic, născut în principal din cauza frustrării populației foarte sărace care nu este în măsură să își însușească resursele naturale locale. Potrivit unor cercetători, atacul a stârnit discursuri pe forumurile online ale Statului Islamic privind crearea unui nou califat în regiune.
Asediul de la Palma a fost cel mai izbitor atac al răscoalei locale și face parte dintr-o creștere alarmantă a ciocnirilor brutale care au implicat extremiști islamici militanți de pe continentul african. Violența asociată acestor grupuri a crescut cu 43% în 2020 comparativ cu 2019, potrivit Centrului pentru Studii Strategice din Africa, un institut de cercetare al Departamentului Apărării al Statelor Unite.
Potrivit Consiliului de Securitate al ONU, Statul Islamic are încă un fond de război în valoare de 100 de milioane de dolari și o rețea globală de celule în afara Orientului Mijlociu, din Filipine până în Afganistan . De fapt, forțele de securitate irakiene și aliații lor occidentali continuă să vâneze celule combatante. Timp de două săptămâni în martie, forțele de securitate irakiene, susținute de avioane de război americane și britanice, au efectuat 312 de atacuri aeriene împotriva bastioanelor Statului Islamic, într-una dintre cele mai mari operații împotriva insurgenților din 2019.
În pofida prezenței tot mai mari a Statului Islamic în Africa, analiști precum Joseph T. Siegle, director de cercetare la Centrul pentru Studii Strategice din Africa, susțin că niciunul dintre aceste grupuri nu este extraordinar de puternic. Singurul lor avantaj este capacitatea de a destabiliza aceste state deja fragile, care nu sunt în măsură să garanteze un nivel adecvat de securitate. Statul Islamic a stabilit legături cu multe dintre aceste răscoale locale în ceea ce analiștii au descris ca o "căsătorie de conveniență". Pentru militanți, marca Statului Islamic aduce legitimitate și recunoaștere. La rândul său, Statul Islamic, prin revendicare de atacuri și încheierea de alianțe, este capabil să transmită mesajul că jihadul global este încă în viață.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News