Statul Islamic revendică atentatul din capitala Omanului, una dintre cele mai sigure și mai stabile țări din Orientul Mijlociu

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Trei bărbați înarmați au atacat în noaptea de luni până marți în vecinătatea unei moschei șiite din capitala Omană, Muscat, un atac care vine să spulbere decenii de liniște în Sultanatul, care este una dintre cele mai sigure și mai stabile țări din Orientul Mijlociu.

În timp ce acest incident rar i-a șocat pe omanezi, forțele de securitate omaneze au reușit să-i elimine pe cei trei atacatori. Autoritățile au declarat că șase persoane au fost ucise, inclusiv un polițist, în timpul incidentului. Au fost rănite și 28 de persoane de diferite naționalități, inclusiv personal de securitate.

Muhammad Al-Araimi, șeful Asociației Jurnaliștilor din Oman, a declarat: "Asemenea acte sunt neobișnuite în Sultanat, deoarece nu am asistat la asemenea acte criminale și sectare în ultimele cinci decenii, dar în cele din urmă Omanul este o țară care nu este izolată și este influențată și afectată de ceea ce este în jur, atât negativ, cât și pozitiv. Asemenea acte criminale au avut loc în țări sigure, stabile și securizate, în special în țările din Golf. În 2015, de exemplu, Kuweitul a asistat la un atac similar".

Pakistanul a fost implicat în incident și s-a oferit să asiste la anchetă, în timp ce informațiile indică faptul că moscheea a fost frecventată de rezidenți de naționalitate pakistaneză pentru a comemora Ashura.

Oficialii pakistanezi au confirmat că printre morți se numără patru cetățeni pakistanezi, în timp ce India a confirmat că unul dintre cetățenii săi a fost ucis în incident.

Cercurile omaneze au sugerat că cei trei făptași ar fi străini, fără a exclude faptul că ar fi de naționalitate asiatică și au profitat de starea de deschidere a Sultanatului în ultimii ani pentru a se infiltra în țară și a-și pune în aplicare planul.

Ministerul de Externe pakistanez a declarat că atacul a avut loc la Moscheea Ali bin Abi Talib. O sursă locală a spus că este cunoscută sub numele de Moscheea Imam Ali, iar șiiții se roagă acolo, în Sultanatul Oman majoritar sunnit.

Ministerul de Externe pakistanez a descris atacul, care a avut loc în zona Wadi Al Kabir a capitalei, Muscat, drept un atac terorist, precizând că 30 de răniți sunt îngrijiți la spital.

 

Pentru a marca  sărbătoarea șiită  Ashura

 

Atacul a avut loc într-un moment în care șiiții comemorează ziua Ashura. Sărbătoarea șiită Ashura ridică uneori tensiuni sectare între musulmanii sunniți și șiiți în unele țări, dar acest lucru nu este obișnuit în Oman, care rareori este martorul tensiunilor de securitate.

Muhammad Al-Araimi a făcut apel la autorități să ofere detalii și informații exacte opiniei publice, astfel încât mass-media și site-urile de socializare să nu exploateze vidul media pentru a răspândi zvonuri.

Este adevărat că Omanul este cunoscut pentru neutralitatea sa în multe chestiuni regionale, dar pozițiile sale oficiale recente cu privire la Iran, situația din Yemen și sprijinul pentru atacurile Houthi din Marea Roșie au inclus mesaje interne și externe cu privire la semne de schimbări radicale în echilibrelor sectare din ţară.

Ambasada SUA din Muscat a emis un avertisment de securitate în urma incidentului și a anunțat marți anularea tuturor programărilor pentru obținerea vizelor de intrare. Ambasada a scris pe platforma X: "Cetățenii americani ar trebui să fie precauți, să urmărească știrile locale și să respecte instrucțiunile autorităților locale".

Marți dimineața, zona era încă izolată de forțele de securitate, iar jurnaliștii nu au avut acces.  Conturi și multe agenții de presă au publicat clipuri video care arată oameni care fug în timpul împușcăturilor de lângă Moscheea Imam Ali, scandând "Oh Hussein", al treilea imam șiit și nepot al profetului Mahomed.
Marți, ISIS a revendicat responsabilitatea, prin intermediul aplicației Telegram, “pentru atacul asupra unei moschei șiite din Sultanatul Oman.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel