Filipine continuă să înfurie Beijingul: Găzduiește lansatoare americane și achiziționează rachete din India

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi

India urmează să finalizeze un acord major de apărare cu Filipine, în valoare de peste 200 de milioane de dolari, pentru vânzarea sistemului său de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash. 

Surse familiarizate cu subiectul spun că acordul privind achiziția de rachete cu rază scurtă de acțiune Akash este așteptat să fie finalizat în anul fiscal care începe în aprilie 2025, relatează Reuters.

În acest timp, China critică tot mai mult desfășurarea lansatoarelor americane Typhon în Filipine, care sunt acolo de luni de zile și se pare că nu vor fi readuse în SUA prea curând.

Cumpărare de rachete Akash ar marca cel de-al doilea acord major de export de arme între India și Manila, subliniind cooperarea în creștere în domeniul apărării dintre cele două națiuni în contextul escaladării tensiunilor cu China. Și anume, ambele țări sunt un ghimpe în spatele ambițiilor tot mai mari ale Chinei în regiune.

Sistemul de rachete Akash, dezvoltat de Organizația de Cercetare și Dezvoltare a Apărării din India (DRDO), este o rachetă sol-aer cu o rază de acțiune de până la 25 de kilometri. A atras deja interes internațional, inclusiv un acord de 230 de milioane de dolari cu Armenia în 2024. Achiziția Filipinelor este de așteptat să depășească acest contract, deși numărul exact de rachete și sisteme asociate, cum ar fi radarul, nu a fost dezvăluit.

Deși secretarul filipinez al Apărării, Arsenio Andolong, s-a abținut să comenteze detaliile achiziției, el a recunoscut că forțele armate ale țării și-au exprimat nevoia de capabilități avansate de rachete.

Această vânzare urmează vânzării de către India a rachetelor supersonice de croazieră BrahMos către Filipine pentru 375 de milioane de dolari în 2022, întărind și mai mult legăturile de apărare dintre cele două țări.

 

Filipine își modernizează activ forțele armate pentru a-și consolida poziția de apărare

 

Decizia autoriăților de la Manila vine pe fondul tensiunilor în creștere cu China cu privire la teritoriile disputate din Marea Chinei de Sud.

Suprapunerea revendicărilor teritoriale din regiune a dus la mai multe conflicte între cele două națiuni, forțând Filipine să-și îmbunătățească capacitățile militare.

În același timp, această potențială vânzare face parte din strategia mai largă a Indiei de a crește exporturile de apărare, concomitent cu reducerea dependenței de importurile străine de arme, o schimbare care s-a accelerat după conflictul la granița din 2020 cu China.

De atunci, India și-a crescut producția internă de apărare, iar exporturile de apărare au crescut cu 2,4 miliarde de dolari. pentru anul fiscal încheiat în martie 2024.

 

 

China, înfuriată de lansatoarele de rachete americane din Filipine

 

Pe măsură ce tensiunile geopolitice din regiune se intensifică, achizițiile filipineze de apărare din India semnalează consolidarea legăturilor strategice dintre cele două state, ambele urmărind să-și îmbunătățească capacitățile militare în fața provocărilor de securitate tot mai mari, venite din partea Chinei.

Sistemul de rachete Typhon este un activ strategic și o armă ofensivă, susține un purtător de cuvânt de la Beijing. Partea filipineză a revenit în mod repetat la cuvintele sale și a implementat sistemul pentru a răspunde nevoilor SUA, a spus el.

Armata americană și-a mutat lansatoarele Typhon (care pot rachete de mai multe tipuri la mii de kilometri) de la aerodromul Laoag din Filipine într-o altă locație de pe insula Luzon, a declarat o sursă guvernamentală filipineză de rang înalt.

Lansatoarele Typhon pot lansa rachete de croazieră Tomahawk (având o rază de până la 2.500 de km) sau rachetele SM-6 pe care le transportă pot lovi ținte aeriene sau maritime la mai mult de 200 km distanță.

Washingtonul a spus că lansatoarele nu au o „încărcătură nucleară” și că desfășurarea, la exercițiile militare recente , are o natură „exclusiv defensivă”.

Typhon a atras critici aspre din partea Chinei când a fost desfășurată pentru prima dată în aprilie 2024, în timpul unui exercițiu.

În septembrie, când Statele Unite au declarat că nu au planuri imediate de a retrage Taifunurile din Filipine, China și Rusia au condamnat desfășurarea ca alimentează o cursă a înarmărilor. Trebuie spus că armata americană este staționată în baze filipineze, iar cele două țări au un parteneriat militar din 1951.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel