Statele Unite vor să coopereze cu Japonia şi Coreea de Sud în dosarul "denuclearizării" nord-coreene

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Administraţia americană, care se află în etapa de finalizare a strategiei sale faţă de regimul de la Phenian, şi-a manifestat vineri dorinţa de a coopera cu Japonia şi Coreea de Sud în dosarul "denuclearizării" nord-coreene, în timpul unui dialog trilateral desfăşurat la Annapolis, informează AFP.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, i-a primit pe omologii săi din Japonia, Shigeru Kitamura, şi Coreea de Sud, Suh Hoon, la Academia Navală din Annapolis, lângă Washington.

Cei trei oficiali "şi-au împărtăşit îngrijorările cu privire la programele de rachete nucleare şi balistice ale Coreei de Nord şi şi-au reafirmat angajamentul de a gestiona şi a rezolva aceste probleme printr-o cooperare trilaterală concertată în vederea denuclearizării", potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.

Aceştia au solicitat implementarea completă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ce interzic şi sancţionează aceste programe.

"SUA şi-au reafirmat angajamentele ferme în favoarea alianţei cu Republica Coreea şi Japonia", iar cele două ţări asiatice "au subliniat importanţa relaţiilor lor bilaterale" după tensiunile ridicate din ultimii ani care au existat între Seul şi Tokyo.

Partea americană a dorit să comunice interlocutorilor stadiul procesului de revizuire a politicii sale faţă de Coreea de Nord, care "se apropie de sfârşit", a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price."Va fi, de asemenea, o oportunitate pentru ca ei să ne împărtăşească opiniile lor", a adăugat el.

Un alt înalt oficial american a confirmat că reuniunea de vineri urma să permită "consultări finale cu Japonia şi Coreea de Sud" în această privinţă.

Premierul japonez Yoshihide Suga va fi primit la Casa Albă pe 16 aprilie, devenind astfel primul lider străin care se va întâlni personal cu noul preşedinte democrat, au anunţat, de asemenea, vineri SUA şi Japonia.

Preşedintele Joe Biden a fost până acum destul de tăcut cu privire la intenţiile sale faţă de Phenian, invocând această revizuire în curs de desfăşurare menită să pună la punct o nouă strategie, după încercarea de diplomaţie directă a predecesorului său cu liderul nord-coreean, abordare care nu a generat însă progrese în procesul de denuclearizare a Coreei de Nord.

Săptămâna trecută, preşedintele american a avertizat că SUA vor riposta "în consecinţă" în cazul unei escaladări a situaţiei, după ce două rachete balistice au fost lansate de Phenian în Marea Japoniei.

Joe Biden a mai spus că este pregătit "pentru un anumit tip de diplomaţie, supusă însă condiţiei denuclearizării".

"Am afirmat că denuclearizarea va rămâne în centrul politicii SUA faţă de Coreea de Nord, a confirmat Ned Price, adăugând că aceasta ar trebui implementată în strânsă coordonare cu cei doi aliaţi ai SUA din regiune.

Reuniunea de la Annapolis a avut loc după vizita secretarului de stat Antony Blinken şi a secretarului apărării Lloyd Austin la Tokyo şi Seul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel