Statele Unite ridică interdicția de vânzare a armamentului ofensiv către Arabia Saudită

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Administrația americană va ridica suspendarea de ani de zile a livrărilor de armament ofensiv Arabiei Saudite. Aceasta a autorizat deja un transport inițial de muniții aer-sol și a anunțat că ia în considerare transferuri suplimentare de la caz la caz.

Vânzarea anumitor categorii de armament ofensiv către Riad a fost înghețată la începutul anului 2021 pentru a semnala dezaprobarea administrației Biden față de războiul saudit cu rebelii Houthi din Yemen și atacurile asupra țintelor civile din țara din Golf.

De la un armistițiu intermediat de ONU în primăvara anului 2022, nu a existat niciun atac aerian saudit în Yemen și atacurile transfrontaliere din Yemen în Arabia Saudită s-au oprit în mare măsură, a declarat un înalt oficial american.

În ultimii ani, relațiile dintre administrația SUA și monarhia de la Riad, pe care președintele Biden o definise drept un stat paria în timpul campaniei sale electorale din 2020, s-au consolidat semnificativ.

O mare parte din apropiere s-a concentrat pe obiective mai largi pentru Orientul Mijlociu, precum stabilirea de legături mai strânse de apărare cu națiunile din Golful Persic pentru a preveni expansiunea iraniană în regiune, apărarea Israelului de Iran și aliații săi regionali și reducerea influenței ruse și chineze în Golful Persic.

Amenințarea iraniană a crescut odată cu începerea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, când rebelii Houthi din Yemen au început să lanseze rachete asupra navelor comerciale din Marea Roșie, în timp ce Hezbollah și-a intensificat atacurile din Liban către nordul Israelului.

De-a lungul acestei perioade, Arabia Saudită a rămas un partener strategic apropiat al Statelor Unite. Chiar săptămâna trecută saudiții au avut o delegație la nivel înalt la Washington pentru a discuta despre cooperarea în tehnologii avansate și inteligență artificială. De asemenea, cu o săptămână înainte, o delegație americană la nivel înalt a vizitat Jeddah pentru a se întâlni cu prințul moștenitor și liderii saudiți pe probleme regionale și apărarea integrată aeriană și antirachetă.

În trecut, un număr semnificativ de parlamentari, atât republicani, cât și democrați, s-au opus oricărei modificări aduse politicii de suspendare împotriva Arabiei Saudite, în primul rând ca urmare a încălcărilor drepturilor omului, care au fost criticate și de administrația americană. Congresul are puterea de a refuza aprobarea vânzărilor de arme, dar poate opri un transfer numai printr-o rezoluție comună de dezaprobare, protejată de veto.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a subliniat, de asemenea, pașii pozitivi pe care Departamentul saudit de Apărare i-a luat în ultimii trei ani pentru a-și îmbunătăți substanțial procesele de atenuare a daunelor civile, în parte datorită muncii formatorilor și consilierilor americani.

Încercările administrației de a extinde cooperarea SUA în domeniul apărării cu saudiții, care au precedat începutul războiului din Gaza, au vizat și normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

SUA s-au oferit să relaxeze acordul cu extinderea vânzărilor de arme și a cooperării nucleare civile, dar progresul timpuriu în atingerea acestui obiectiv s-a blocat, deoarece statele arabe au cerut administrației să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni din Gaza de atacurile israeliene și găsirea unei soluții pe termen lung la criza palestiniană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel