Statele Unite răspund la întrebarea de ce doboară rachetele care ameninţă Israelul, dar nu și pe cele care lovesc Ucraina: Sunt „câmpuri de luptă diferite”

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

De ce Statele Unite și aliații lor ajută la respingerea atacurilor asupra Israelului, dar nu și asupra Ucrainei? Ca răspuns la această întrebare din partea unui jurnalist al biroului ucrainean al Voice of America, Pentagonul a declarat că acestea sunt „câmpuri de luptă diferite” și a precizat că Ucraina se apără cu succes împotriva atacurilor aeriene rusești datorită sistemelor de apărare aeriană furnizate de Occident.



Pentagonul consideră că Ucraina reușește să se apere singură de atacurile aeriene rusești datorită apărării aeriene furnizate de Occident. Iată cum a răspuns Departamentul american al Apărării la o întrebare pusa de un jurnalist al biroului ucrainean al Voice of America cu privire la motivul pentru care SUA și aliații săi pot ajuta la respingerea atacurilor cu rachete care vizeaza Israelul, dar nu și pe cele indreptate spre Ucraina.

„Vorbim despre două peisaje și câmpuri de luptă foarte diferite. Chiar la început, când Rusia și-a lansat invazia [la scară largă] asupra Ucrainei, președintele [Biden] a însărcinat acest departament să furnizeze Ucrainei ceea ce avea nevoie pe câmpul de luptă. Aceștia au avut mult succes în utilizarea apărării aeriene sau a altor mijloace pentru a-și recuceri teritoriul”, a comentat Sabrina Singh, purtător de cuvânt adjunct al Pentagonului.

Ea a adăugat că, joi, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, pentru a obține informații actualizate cu privire la situația de pe câmpul de luptă și pentru a înțelege mai bine de ce alte capacități ar putea avea nevoie Ucraina.

Sabrina Singh a subliniat faptul că președintele Biden a promis că Statele Unite nu vor avea o prezență militară în Ucraina, ci îi vor sprijini pe ucraineni în recâștigarea teritoriului lor suveran.

Întrebată de corespondentul Voice of America, Ostap Yarysh, dacă doborârea unor ținte de pe teritoriul polonez sau românesc ar constitui o prezență militară în Ucraina, Sabrina Singh a răspuns că ar însemna că SUA ar fi implicate într-un mod diferit.

„Ne-ar fi implicat în război într-un mod diferit. În acest moment, credem că Ucraina a fost capabilă să se apere cu succes împotriva atacurilor rusești asupra orașelor, oamenilor și infrastructurii. Și vom continua să oferim sprijinul necesar pentru a face acest lucru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.

 

De ce Occidentul nu poate ajuta Ucraina să doboare drone la fel cum procedează in cazul Israelul? 

 

Statele Unite și Regatul Unit au precizat că nu vor acorda sprijin direct Ucrainei în respingerea atacurilor rusești. Casa Albă a anunțat deja că nu se va angaja în doborârea dronelor si rachetelor care ataca Ucraina, deși in cazul Israelului se  implica.

La începutul anului 2024, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a explicat că situațiile din Ucraina și Israel sunt fundamental diferite, descriindu-le drept conflicte distincte, cu spații aeriene și tipuri de amenințare diferite.

Oficialul a declarat că, de la începutul conflictului, președintele Biden a comunicat în mod constant că Statele Unite nu intenționează să se angajeze în ostilități în Ucraina.

Kirby a avertizat că evitarea confruntărilor directe între trupele NATO și cele ruse este esențială pentru a preveni un război mai amplu în Europa, deoarece astfel de confruntări ar putea escalada situația. În timp ce Ucraina are nevoie de sisteme sofisticate de apărare aeriană, cum ar fi sistemul de rachete Patriot, pentru a contracara cu succes amenințările, el a menționat că Marea Britanie nu deține aceste sisteme.

 

Apel la statele membre NATO să ajute la interceptarea rachetelor care intră în spaţiul aerian al Ucrainei

 

Joi, în timpul unei întâlniri cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, la Kiev, Volodimir Zelenski a făcut apel la statele membre NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor care intră în spaţiul aerian al Ucrainei, așa cum fac cu procedează în cazul Israelului.

Zelenski și-a exprimat speranța că țările NATO își vor reevalua poziția cu privire la furnizarea către Ucraina a unor sisteme de apărare aeriană îmbunătățite, asemănătoare protecției pe care o oferă Israelului împotriva amenințărilor cu rachete și drone.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Zelenski a declarat că nu există nicio diferență fundamentală între apărarea cerului israelian de rachetele și dronele iraniene și apărarea Ucrainei de atacurile cu rachete rusești și de dronele Shahed fabricate în Iran.

Acesta a remarcat legătura strânsă dintre Rusia și Iran în furnizarea acestor arme letale, care au devenit o preocupare centrală pentru eforturile de apărare ale Ucrainei.

Zelenski a declarat: „Astăzi, am discutat despre nevoile de apărare aeriană ale Ucrainei și despre cooperarea cu țările vecine. Vedem cum viețile în Orientul Mijlociu sunt protejate prin unitatea dintre aliații noștri”.

„Eforturile comune de a doborî rachetele iraniene nu sunt diferite de doborârea celor rusești sau a dronelor Shahed livrate de Iran”, a adăugat Zelenski.

El și-a exprimat convingerea că abordarea NATO de a asista Ucraina în protejarea spațiului său aerian ar putea să se schimbe în viitor. „Este nevoie de mai multă determinare din partea partenerilor din regiunea noastră pentru a pune capăt terorii rusești. Vom continua să ne convingem partenerii”, a adăugat el.

Cu toate acestea, secretarul general Rutte a evitat să abordeze în mod direct subiectul privind posibilitatea ca NATO să doboare rachete rusești aflate în spațiul aerian al Ucrainei. Zelenski a recunoscut că, pentru moment, „aliații nu sunt pregătiți” să ofere protecție deplină spațiului aerian al Ucrainei.

Aceasta nu este prima ocazie în care Zelenski a făcut acest apel. El a menționat anterior că răspunsul la atacul asupra Israelului a demonstrat că membrii NATO sunt capabili să apere țările nemembre și ar putea proteja în mod similar Ucraina, care nu face parte din alianța militară.

„Israelul nu este membru NATO, astfel încât nu a fost necesară nicio acțiune, cum ar fi declanșarea articolului 5”, a declarat el, referindu-se la clauza de apărare colectivă a alianței.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel