Bessent a exclus, de asemenea, o prezență militară americană directă în Ucraina, dar a sugerat că săptămâna viitoare, la întâlnirile cu premierul britanic Keir Starmer și cu președintele francez Emmanuel Macron, Trump va discuta posibilitatea consolidării frontierei estice a NATO, inclusiv proiectele Fort Baltic și Fort Poland. Declarațiile lui Bessent au fost făcute într-un interviu acordat FoxNews.
„Acest acord face parte din strategia generală de negociere a președintelui Donald Trump pentru pace între Ucraina și Rusia și pentru ca ucrainenii să revină la o existență pașnică. Prima parte a acesteia este parteneriatul dintre Ucraina și Statele Unite, care include minerale strategice, resurse energetice și întreprinderi strategice de stat, unde creăm un parteneriat”, a declarat Bessent duminică despre acordul privind resursele naturale oferit de Ucraina.
Șeful Departamentului Trezoreriei SUA a adăugat că ideea acordului a fost ideea președintelui american Donald Trump și a insistat că ambele părți vor beneficia de pe urma acestuia.
Statele Unite promit că vor pune economia ucraineană pe o traiectorie de creștere
„Este reciproc avantajos - noi facem bani dacă poporul ucrainean face bani și sunt convins că, cu know-how-ul nostru american, cu întreprinderile noastre care doresc să vină și să furnizeze capital, putem accelera traiectoria de creștere a Ucrainei, să luăm fonduri substanțiale pentru contribuabilii americani și să punem economia ucraineană pe o traiectorie de creștere”, a spus oficialul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat acordul duminică, spunând că ar dori să discute cu Donald Trump. El s-a opus propunerii SUA de a crea un fond în care Ucraina să transfere active. De asemenea, Zelenski a spus că nu a văzut nicio garanție de securitate în acordul propus.
„Vreau un dialog. Nu semnez ceva care va fi plătit de 10 generații de ucraineni”, a declarat Zelenski presei.
Bessent a recunoscut la FoxNews că acordul „nu include garanții militare”, dar a menționat că acordul „conține garanții implicite că, dacă Statele Unite investesc semnificativ în viitorul economic, eu le numesc ,,garanții de securitate economică''.
Cu cât companiile americane dețin mai multe active, cu atât mai mult interes vor avea Statele Unite în bunăstarea viitoare a economiei ucrainene, cu atât mai multă securitate se creează pentru poporul ucrainean și cu atât mai mare este randamentul pentru contribuabilul american”.
Bessent și-a exprimat convingerea că „acordul va fi semnat pe termen scurt și îi va oferi președintelui Trump o pârghie și va trimite un mesaj puternic conducerii ruse că Statele Unite au un parteneriat serios cu poporul ucrainean”.
Bessent consideră că bombardarea Kievului de către Rusia înainte de vizita sa de săptămâna trecută a fost un semnal că Rusia este împotriva acordului: „Dimineața când am ajuns în Ucraina... a avut loc un atac cu rachete cu 4 ore înainte de sosirea mea. A fost prima dată când a avut loc un astfel de bombardament din noiembrie. Cred că a fost un semnal puternic din partea conducerii ruse că nu le place acest acord, deoarece îi oferă președintelui Trump o pârghie în negocieri”, a adăugat oficialul.
Statele Unite, rol în garantarea ajutorului militar european pentru Ucraina
FoxNews a sugerat că săptămâna viitoare, când liderii Franței și Marii Britanii se vor afla în Statele Unite, discuțiile vor include ideea că Statele Unite ar putea juca un rol în garantarea ajutorului militar european pentru Ucraina.
Bessent a declarat că, din câte știe el, „va fi o decizie militară europeană, nu o decizie NATO, și ne vom baza pe aceasta”.
El a fost de acord că acesta va fi un subiect de discuție și și-a exprimat convingerea că SUA ar putea „consolida granițele NATO existente - putem avea Fort Baltic și Fort Poland fără ca SUA să trebuiască să fie pe teren în Ucraina în viitor”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News